$left
$middle

Idéplaneten

Välkommen till ett experimentarium fyllt av spännande aktiviteter på tema vår planet och vår framtid. 

Testa vätgasraketen, den interaktiva klätterväggen, den virtuella hårfrisören och en mängd andra aktiviteter som handlar om teknik, energi och fysiska utmaningar.

Gå på en tur genom tre huvudspår:

  • Klimatsmart energi
  • Människans sinnen
  • Rörelse ger hälsa

Rörelse ger hälsa

Rörelse ger hälsa är fylld med massa experiment för att testa både din kropp och din knopp. Följ med en av våra pedagoger testar några av utmaningarna i utställningen. Kan du också hänga som en apa eller spela månadsvisan med fötterna? Kom hit och testa!

Äldre klipp från radio och TV

Ta del av svunna tiders hälsafrämjande program i radio och TV.

Öppna fönstret, upp med armarna och blås ut!

Så lät det i radions morgongymnastikprogram som sändes i 17 säsonger med start år 1929. Programmet leddes av den mångsidige idrottsmannen och arméofficeren Bertil Uggla (1890–1945). Syftet var att lyssnarna skulle lära sig att gymnastisera framför radioapparaterna för att stärka sin fysik. Radiogymnastiken var ett samarbete mellan Sveriges Radio och Gymnastikförbundet.

Kniip!

Gymnastikläraren Susanne Lanefelt (född 1946) inspirerades av den amerikanska skådespelerskan Jane Fondas träningsprogram vilket var både tuffare och glamorösare än det som fanns i Sverige. 1981 kom boken Jane Fondas träningsbok. Boken låg etta på The New York Times bestsellerlista i tjugofyra månader och översattes till 50 språk. Året därpå kom den första videon Jane Fondas Workout. I en av Lanefelts träningsgrupper fanns en deltagare som arbetade som producent på Sveriges Television och snart startade TV-programmet Gymping.

Idéplaneten hittar du på Teknikens och Sjöfartens hus, en trappa upp. Från entréplan går du vänster in i första utställningshallen, där tar du vänster direkt och trappan upp en våning. Behöver du ta hissen hittar du den längst ner i första utställningshallen.

Kontakta oss

sv