$left
$middle

Filmtips

Tips på filmer som handlar om de Vita bussarna och de flyktingar som kom till Malmö under andra världskriget.

Två filmomslag

Vittnesbördet (1945)

Unik svensk journalfilm. Den visar upptakten till Svenska Röda Korsets räddningsauktion de Vita bussarna och hur tidigare lägerfångar från Tyskland anländer till Malmö med båt 28 april 1945. (22 minuter)

Den okända vägen (2014)

Film gjord av Rädda Barnen. Filmen är dramatiserad och visar fyra unga killars resa till Sverige från Iran och Afghanistan. (22 minuter)

Bawke (2005)

Norsk kortfilm med flyktingtema av den norsk-kurdiske regissören Hisham Zaman. Filmen handlar om en kurdisk far och son som kommer som flyktingar till Norge. Bawke har fått flera internationella priser för filmen. (15 minuter)

Hoppets hamn (2011)

Dokumentär om tidigare koncentrationslägerfångar från Tyskland som kom till Malmö 1945. Filmen utgår från journalfilmen Vittnesbördet (se ovan). Magnus Gertten och Auto Images har spårat upp några av de tidigare lägerfångarna som kom till Malmö. Filmen finns att köpa på DVD, både på svenska och engelska (Harbour of Hope). (76 minuter)

Varje ansikte har ett namn (2015)

Fortsättning på Hoppets hamn (se ovan). Filmens röda tråd är att bakom varje anonymt ansikte på journalen finns en människa, med ett namn, minnen och hopp om en framtid. Tidigare lägerfångar har identifierats och intervjuas. Filmen finns att köpa på DVD, både på svenska och engelska (Every Face Has a Name). (76 minuter)

sv