$left
$middle

Nadine Hwang

En främmande fågel.

  • 1902—1972

Utomeuropeisk bakgrund

Nadine Hwang var en av få personer med utomeuropeisk bakgrund i de tyska koncentrationslägren. Fadern var kinesisk diplomat, modern var från Belgien.
Nadine fick en internationell uppväxt.

Hon hade en stark vilja och höga ambitioner. Under 1920-talet i Kina fick Nadine viktiga uppdrag inom administrationen och en hederstitel som överste. Under 1930-talet var hon välkänd i den välbärgade societeten i Paris.

Hittade sitt livs kärlek i Ravensbrück

Nadine arresterades 1944 av okänd anledning och transporterades till koncentrationslägret Ravensbrück. Trots alla fasor i lägret blir hon förälskad i den belgiska fången och operasångerskan Nelly Mousset-Vos. Deras kärleksrelation kom att bestå livet ut.

Nadine räddades av Vita bussarna

I februari 1945 skickas Nelly till koncentrationslägret Mauthausen medan Nadine kom att räddas av de Vita bussarna. Efter befrielsen hamnar Nadine i karantän på Malmö Museum.

Återförenades mot alla odds

Mot alla odds lyckades de hitta varandra igen kom att leva tillsammans i resten av livet i Venezuela. De hade ett rikt socialt liv. Nadine arbetade som sekreterare på en bank i Caracas. Arbetskamraterna uppskattade hennes skarpa intellekt, hennes språkbegåvning och kunskaper inom juridik. Under många år hölls deras kärlekshistoria hemlig, även för några av deras närmaste.

Nadine dog 1972.

Kontakta oss

Malmö museum

Telefon:
040-34 44 00
Postadress:
Malmö museum Malmö museum 205 80 Malmö
sv