$left
$middle

Juliette Claes

"Känslan av att få sova på rena lakan."

  • 1921—2007

Gömde judar men förråddes

Juliette föddes i Antwerpen. När kriget kom gömde hennes familj judar undan nazisterna. Familjen förråddes och splittrades. Hennes pappa mördades i koncentrationslägret Gross-Rosen. Senare greps Juliette, men under fångtransporten till Tyskland lyckades hon fly och begav sig till sin bror i Österrike.

Arresterad och skickad till Ravensbrück

I slutet av 1943 blev Juliette påkommen när hon lyssnade på förbjudna engelska radioprogram. Återigen blev hon arresterad. Som politisk fånge skickades hon sedan till flera olika koncentrationsläger för att slutligen hamna i Ravensbrück.

Räddades av Vita bussarna

Hon räddades av de Vita bussarna och kom till flyktingförläggningen på Malmö Museum. Juliette mindes museet som ett hotell och särskilt känslan av att återigen få sova på rena lakan.

Stannade i Sverige

Efter vistelsen i Malmö flyttades hon till Pjätteryd, ett flyktingläger utanför Älmhult. Nu började livet om. Juliette bestämde sig för att stanna i Sverige.

Hon lärde sig svenska genom att läsa Hemmets veckotidning. När hon blev mamma till sonen Paul talade hon inte flamländska med honom. Hon berättade endast delar om koncentrationslägrens brutalitet för sin familj, om misshandel, död och vänners försvinnande.

Kontakta oss

Malmö museum

Telefon:
040-34 44 00
Postadress:
Malmö museum Malmö museum 205 80 Malmö
sv