$left
$middle

Stefan Janusz

Den händige överlevaren.

  • 1914—1999

Under början av andra världskriget arbetade Stefan som finsnickare i staden Lwow som då tillhörde Polen.  Han var uppfinningsrik, händig och tekniskt skicklig. Stefan gifte sig med Maria 1939 och fick två söner. 

1942 gick han in i motståndsrörelsen. Han blev angiven och greps av nazisterna i januari 1943. Stefan sattes i fängelse och fördes sedan till olika fångläger som politisk fånge. Hans tekniska skicklighet bidrog till att han tvingades arbeta med finmekanik i Peenemündes raketfabrik. Här miste tusentals sina liv under omänskliga förhållanden.

Mot slutet av kriget befriades Stefan av amerikanska soldater, Och kom till Sverige i juli 1945. Efter en tid i karantän i Trelleborg förflyttades han till Småland, där han vårdades för lungtuberkulos. Stefan utbildade sig till urmakare och fick på 1950-talet anställning i Malmö.

Efter en lång kamp med de polska myndigheterna fick Maria och barnen till slut tillstånd att resa till Sverige. Familjen återförenades 1957.

Stefan led av svåra mardrömmar, ett föränderligt humör och hade svårt att hantera nära relationer. Han fick skadestånd för tiden i koncentrationslägren men enligt sonen blev han aldrig en hel människa efter åren i nazisternas koncentrationsläger. Inga pengar i världen kan få såren att läka.

Bilderna föreställer brev skrivna av Stefan Janusz från lägren.

Kontakta oss

sv