$left
$middle

Frågor och svar

Här finns svar på de vanligaste frågorna.

Volontärskap

Det kommer finnas en områdesspecifik utbildning för varje område. Hur den ser ut kommer skilja sig lite från område till område och det är din teamledare som kallar till den.

Eftersom vi är en offentlig verksamhet kan vi inte tipsa specifika näringsidkare. Däremot finns det en guide som tagits fram till alla besökare som du kan använda dig av som ger dig inspiration kring hur vi tipsar och som även länkar till bland annat Google maps och Tripadviser. Du får gärna dela med dig av dina personliga favoriter till andra volontärer och besökare!

Visitor Guide

Nej tyvärr, de guidade turerna är främst för de som är volontärer. Har man ett barn i barnvagn som man måste ta med, hör du av dig till marie.akesson@malmo.se som kontrollerar tillgängligheten.

Det är enbart avslutningsfesten som är öppen för allmänheten som du behöver en biljett för om du vill delta.

Ticketmaster

Ni omfattas av Malmö stads olycksfallsförsäkring. Vid olycksfall ska du uppsöka läkare eller tandläkare som är ansluten till Försäkringskassan och spara alla originalkvitton. Kontakta din teamledare.

Kläder

Alla kommer får ett volontärskit innehållande t-shirt, tröja, tygpåse, vattenflaska och vindjacka.

I övrigt gäller valfri klädsel men gärna något glittrigt för den som vill!

Kläderna kommer att dels ut i samband med att du hämtar ut din ackreditering i Hyllie. Första tillfället för dig att hämta ut din ackreditering och kläder kommer vara på den områdesspecifika utbildningen. Kommer du inte kunna delta på den kommer du få hämta ut ackreditering mellan utbildningen och ditt första pass.

Pass och schemaläggning

Teamledarna är i full gång att få ut era scheman nu, har du inte fått information än kommer det inom kort. Samband med att du blir tilldelad ett pass får du veta vart du kommer utgå ifrån.

Dina pass som du antingen har bokat själv eller som du blivit tilldelade ligger under ”My shifts” i appen Eventgo. Passen som ligger där är de som gäller. Bokar du in passen själv blir de automatiskt godkända.

Ja, ni ska inte arbeta med än 5 timmar utan rast. Hur upplägget med raster ser ut och hur flexibelt schemat för raster ser ut skiljer sig från område till område.

Teamledarna kommer ha koll på hur bemanningen ser ut i sin grupp och kommer säkerställa att volontärer inte bokar på sig för mycket så vi inte kan säkerställa dygns- och veckovila.

Om du inte kan lägga till appen på din hemskärm enligt anvisningarna i handboken kan du i stället lägga till den som ett bokmärke i din webbläsare på datorn eller mobilen. Funktionerna kommer vara desamma.

Instruktioner Eventgo

Kolla så att du inte har kopierat och klistrat in med mellanslag eller annat tecken som inte tillhör lösenordet. Testa att skriva lösenordet manuellt. Funkar det fortfarande inte? Hör av dig till volunteer@malmo.se

Ackreditering

Du kommer bli kallad av din teamledare och ni går tillsammans och hämtar upp ackrediteringen. Ta med dig din legitimation.

Tänk på att ta med samma ID-handling som du använde vid ansökningen om att vara volontär.

Ta med dig din ID-handling som har gått om du har det kvar, samt ta med det nya. Personalen på plats löser det.

Det beror på vilket uppdrag du har. Mer information får du under introduktionsdagen när du hämtar ut din ackreditering. Ackrediteringen fungerar endast när du har ett bokat pass, inte på privat tid.

Resor

Du kommer kunna resa med Skånetrafiken i Malmö i samband med dina pass under Eurovision. Det är din ackreditering du kommer behöva visa upp på tåget/bussen för fri resa. Du kan bli ombedd att även visa upp ditt ID så ha alltid med det.

Ja, Skånetrafiken kommer ha utökade tider samt ta fram en specialbiljett under Eurovision.

Unika kollektivtrafikbiljetter under Eurovision

Mat

Det serveras vegetarisk mat i samtliga volontärsrum. Det kommer finnas två tider för mat, en för lunch och en för middag.

Enligt Skatteverkets regler räknas mat som en förmån, vilket innebär att du som tar del av maten som erbjuds under dina pass kommer att förmånsbeskattas. Det är frivilligt att ta del av maten som erbjuds. Hur stor skatten blir beror på var du bor, vilka andra inkomster du har samt din ålder. Du som exempelvis bor i Malmö, arbetar, är under 65 och har en årsinkomst på 350 000 kr, kommer i samband med din kommande deklaration att bli beskattad med 25 kr per måltid.

Du blir avprickad hos volontärservice om du vill äta (per måltid) och sedan behöver du inte göra något mer. Förmånen rapporteras in automatiskt till Skatteverket och kommer in på din deklaration som skickas ut våren 2025.

Ja, det kommer finnas kylskåp och mikrovågsugn i alla tre volontärsrum. Vi tar inte ansvar för maten som läggs i kylarna, men volontärsrummet är alltid bemannat.

Ni blir avprickade hos volontärservice om ni vill äta och sedan behöver ni inte göra något mer. Förmånerna rapporteras in automatiskt till Skatteverket och det kommer in på er deklaration som skickas ut våren 2025.

Du behöver anmäla det till volontärservice varje gång du vill ta del av maten. Detta för att ge er större möjlighet att vara flexibla från dag till dag.

Du behöver anmäla för varje måltid du vill ta del av. Har du prickat av en dag gäller det enbart för den dagen och du behöver inte meddela om du vid nästa tillfälle tar med egen mat.

Hubbar

Det kommer finnas möjlighet att lämna era väskor i volontärsrummen.

Du kommer få en introduktion ditt första arbetspass där du får ta del av säkerheten på den plats du kommer utgå från.

Frågor och svar om säkerhetsarbetet

Följ anvisningarna i handboken för hur du kan förebygga och hantera en incident. Tänk på att du inte ska vara ensam utan tillkalla någon som kan hjälpa dig och din teamledare. Är det akut, ring 112.

Hur du förebygger och hanterar en incident

I Malmö arbetar vi ständigt med att öka tryggheten, inte bara under Eurovision. Det är ytterst prioriterat att malmöbor och besökare känner trygghet. Malmö stad, SVT, polisen och alla aktörer i detta projekt jobbar nära och fokuserat tillsammans för att Eurovision i Malmö ska bli ett tryggt och säkert arrangemang. Vi, polisen och SVT har också stor erfarenhet av stora arrangemang och samarbete. Det är viktigare än någonsin, nu när många känner oro och otrygghet och vi har en förhöjd terrorhotnivå i Sverige.

Vi hoppas att många Malmöbor vill delta och engagera sig i det program som kommer finnas. I övrigt hoppas vi att våra Malmöbor och medarbetare ska fortsätta att ha sin vardag i stadens miljö på samma sätt som tidigare.

Trafiken kan bli ett problem på grund av avspärrningar men vi kommer förhoppningsvis att kunna informera i god tid. Vi har och kommer ha löpande dialog med verksamheter som är berörda runt Hyllie och på andra ställen.

Trafikavspärrningar och trafikpåverkan under Eurovision

Vi välkomnar alla och vårt uppdrag är att vara värdstad för ESC. Det är EBU som bestämmer vilka som deltar. Vårt uppdrag och ansvar är detsamma oavsett vilka länder som EBU beslutar får delta och inte.

Vi är medvetna om att det finns åsikter om att Israel deltar, och det kommer att fortsätta och det är fullt förståeligt. Det mänskliga lidandet i kriget är fruktansvärt och ingen är oberörd av händelserna i Gaza eller Hamas attack i Israel. Att medborgare i Sverige, i Malmö och i flera andra länder gör sina röster hörda är fullt begripligt och viktigt.

Oroligheter påverkar Malmö och Eurovision på grund av åsikter om deltagande länder i ESC. Polisen kan inte utesluta att människor tar tillfället i akt och genomför olika typer av manifestationer i samband med Eurovision.

Undvik att sprida rykten eller obekräftad information!

Vid olika händelser har vi människor ett behov av att veta och förstå vad som sker. Det ökar risken för att felaktig information och rykten sprids.

  • Tänk efter innan du delar vidare saker i sociala medier. Ser du något i sociala medier som gör dig arg, rädd eller helt enkelt verkar för bra för att vara sant så ska du dra öronen åt dig. Felaktig information är utformad för att få dig att reagera.
  • Fundera över vilka källor som är pålitliga och få informationen bekräftad från flera av varandra oberoende källor.
  • Trovärdig och bekräftad information finns på polisens hemsida.

Yttrandefrihet innebär inte att alla får säga precis vad som helst. Det är till exempel inte tillåtet att förtala någon eller att begå en gärning som innefattar hot eller hets mot folkgrupp. Inom ramen för yttrandefriheten får man uttrycka åsikter, eller göra saker, som kan provocera och väcka känslor för att skapa debatt. Att bränna eller skända religiösa skrifter är inte olagligt enligt svensk lag.

För att genomföra en allmän sammankomst (protest, demonstration) ansöker man om tillstånd hos polisen som är den myndighet som godkänner eller avslår ansökan. Polisen ger inte tillstånd till någons åsikter utan tillståndet handlar om rätten att yttra dem. Det är inte personen som polisen skyddar utan yttrandefriheten – rätten att uttrycka sig utan att bli hindrad, skadad eller utsatt för våld.

Kraven för att vägra tillstånd är högt ställda. Polisen kan endast avslå en ansökan om allmän sammankomst om bedömningen är att allmän säkerhet och ordning inte kan upprätthållas på den specifika plats som ansökan gäller. Polisen kan alltså inte avslå en ansökan för befarade oroligheter på andra platser än den plats som ansökan gäller.

sv