$left
$middle

Invigning av grannskapsträdgården i Sofielund efter en händelserik sommar

I våras inleddes arbetet med att förvandla en ödetomt i Sofielund till en tillfällig grannskapsträdgård. Den 11 september invigs platsen med flera roliga aktiviteter på schemat.

Trädgården är en aktivitet inom satsningen Testbädd kvarteret Trevnaden med målet att skapa en tillfällig trädgård på den tomma ytan i korsningen Palmgatan/Rolfsgatan. Kungsleden upplåter tomten till Malmö stad, Fastighetsägare BID Sofielund och Växtvärket för att skapa en tillfällig grön mellananvändning i väntan på framtida byggnation.

Växtvärket leder arbetet med trädgården och har under sommaren åstadkommit mycket. Bland annat har de påbörjat en fruktlund med ätbara växter som gynnas av stadens värme. Jorden är utblandad med biokol, som är klimatpositiv och binder grundämnet kol i marken långsiktigt.

- Några av arterna som planterats är sötmandel, aprikos, persika, persimon, granatäpple och fikon. Allmänna fruktlundar är något som sällan existerar i städer, så det är väldigt kul att vi nu får tillfälle att skapa en i Sofielund, berättar Johan från Växtvärket.

Under sommaren har Växtvärket fått hjälp av Glokala folkhögskolan, TiF (Tillsammans i Förening) samt Ung i sommar-praktikanter som byggt murar till fruktlunden, planterat växter och byggt utemöbler så att ytan känns inbjudande för förbipasserande. Även privatpersoner har deltagit genom att förvandla gamla oljefat till grönskande rabatter.

- Det är jättekul att se hur trädgården byggs upp tillsammans med Sofielundsborna. Nu när höstterminen drar igång kommer även förskolor och skolor besöka platsen för att plantera växterna till fruktlunden och samtidigt lära sig om vikten av grönska i städer, fortsätter Johan.

Framåt planerar Växtvärket att bygga gröna tak och väggar samt en regnbädd med växter längs trottoarerna för att samla dagvattnet. Gröna tak och väggar är ytor med levande växtlighet som har många fördelar. Till exempel bidrar fler gröna ytor till renare luft, biologisk mångfald och är ett bra isolerande skydd för alla väder.

Invigning av trädgården 11 september, kl 14.30-18.00

Den 11 september invigs grannskapsträdgården. Kom och se platsens förändring, prata med de som gjort det möjligt och delta i dagens aktiviteter, till exempel:

  • Musta äpplen! Förvandla sommarens äppelskörd till must i trädgårdens kross och press. Det finns lite äpplen på plats, men ta helst med egna om du har. Ta även med egna glasflaskor om du har.
  • Ansiktsmålning! Kungsleden, som upplåter ytan för mellananvändning, anordnar ansiktsmålning på plats.
  • Korv med bröd! Växtvärket bjuder på korv med bröd (välj mellan animaliskt eller vegetariskt). Vill du ha ytterligare fika är det okej att ta med.
  • Bygg insektshotell! Bygg ditt egna insektshotell att ta med hem.
  • Testa spray-färg! Limpo Rocha och Alejandra Pizzaro håller en workshop för barn om gatukonst/graffitti. kl 14.30-16.30.
  • Bygg egen lekplats! Barnen kan skapa en mobil hinderbana.
  • Namnsläpp! Trädgårdens namn blir offentligt.

Tid: 11 september klockan 14.30-18.00
Plats: Trädgården hittar du i korsningen av Palmgatan och Rolfsgatan i Sofielund. Håll dig uppdaterad via facebookeventet.

På grund av rådande situation ombeds alla vara extra försiktiga och hålla avstånd. Om det är mycket folk när du kommer dit, ber vi dig ta en kort promenad i området och ansluta när det åter finns plats. Stanna hemma om du har minsta symptom och ta hand om dig.

Vid frågor, vänligen kontakta Elin, projektledare på miljöförvaltningen elin.hasselberg@malmo.se eller Johan på Växtvärket johan@vaxtvarket.se

Om Kvarteret Trevnaden

Under våren 2020 startade initiativta Testbädd kvarteret Trevnaden. Med de globala målen som vägledning vill vi tillsammans med verksamheter, boende och besökare i området titta på praktiska insatser för ett Sofielund att trivas i. Det kan handla om fler gröna områden, bättre rörlighet eller aktiviteter för lek och möten. Ett ytterligare mål är att hitta nya samarbetsmöjligheter i området, för fortsatt hållbar stadsutveckling. Läs mer på www.malmo.se/kvtrevnaden. Hemsidan uppdateras efterhand.

Testbädd Kvarteret Trevnaden är en satsning inom projektet Case Sofielund 2030, som leds av Malmö stad och genomförs 2019-2021 med medel från Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) via Tillväxtverket. Läs mer om Kvarteret trevnaden på www.malmo.se/KvTrevnaden.


sv
sv