$left
$middle

Neptuniskolan har invigts

Hur får man in en högstadieskola med plats för 600 elever i ett snabbt expanderande område med begränsat utrymme? Jo, man bygger på höjden så klart. Nu är Neptuniskolan i Varvsstaden invigd.

Med de gamla varvshallarna som granne åt ett håll, kanalen åt ett annat samt World trade center åt ett tredje ligger numera Neptuniskolan. Skolan är helt nybyggd men att den är byggd på gammal industritomt märks. Redan på väg mot entrén stoltserar en gigantisk gammal travers som förmodligen användes under den gamla Kockumstiden.

- Man har ju verkligen tagit vara på den gamla varvsindustrin som har funnits här. Vi ser attribut både inne i klassrummen och utanför som tydligt är inspirerade av varvsindustrin, säger Pär Jonsson, rektor på Neptuniskolan.

Med ett begränsat utrymme att bygga en stor skola på har arkitekterna fått tänka utanför boxen. Skolan är fem våningar hög och trots att det finns en skolgård på markplan har ytterligare skolgårdar förlagts uppe på två av byggnadernas tak.

- Neptuniskolan är en urban skola där man har utnyttjat varenda kvadratmeter. Takgårdarna är fantastiska ytor för eleverna att hänga på och dessutom får de en otrolig utsikt över Malmö. På idrottshallens tak finns en parkourbana och trampoliner. De är naturligtvis helt säkra att använda, jag har själv provat dem, säger Pär Jonsson.

Och det är just rörelse som präglar Neptuniskolan. Bland annat ligger elevernas skåp på helt andra våningsplan än deras hemklassrum och lärarnas arbetsrum ligger på andra våningar än där de faktiskt undervisar. På det sättet är det ständigt rörelse i korridorerna.

- Eleverna befinner sig naturligt på alla våningsplan och det blir faktiskt lugnare i korridorerna trots all rörelse. Eleverna äger liksom hela skolan på något vis. Vi har också ett motto att det är viktigt att röra på sig för rörelse gynnar inlärningsförmågan, säger Pär Jonsson.

Att skolan är unik är något som även eleverna har förstått.

- Det bästa med skolan är salarna. De är stora och man har lyckats kombinera en bra funktion med en snygg design, säger Julie Bendix och Antonio Morgan i klass 9B.

- Jag tycker att lärarna är det bästa med skolan. De lär oss på ett bra sätt, säger Mohammad Younes i klass 8A.

- Jag märker att våra elever är stolta över att gå här. De brukar säga att det är Malmös snyggaste skola, säger Pär Jonsson och fortsätter:

- Skolan är ju inte bara snygg, den ligger i ett sådant spännande område. Bland annat kommer de konstnärliga högskolorna att flytta in i den gamla maskinhallen och vagnverkstaden här bredvid. Dessutom flyttar en förskola in vägg i vägg. Så jag ser framemot många spännande samarbete framöver.

sv
sv