$left
$middle

Kommunstyrelsen - aktuella beslut 5 juni

Håll dig uppdaterad om de politiska besluten i Malmö. Varje månad presenterar vi här ett urval av de beslut som tas i kommunstyrelsen. Sammanträdet den 5 juni hade bland annat fokus på prognoser för Malmö stads ekonomi, hur Malmö växer och en översiktsplan till Öresundsmetron.

Malmö växer enligt ny prognos

Malmö stad gör varje år en befolkningsprognos som sträcker sig tio år framåt och som uppskattar hur stor befolkningen förväntas att bli i olika åldersgrupper. Att förstå dessa trender är avgörande för att planera och möta stadens framtida behov och utmaningar.

Prognosen för 2024-2034 visar att Malmöborna sannolikt blir fler, men också att tillväxttakten förväntas bli lägre än vad man tidigare trott. Ett minskat barnafödande, minskad inflyttning och en något högre utflyttning anges som orsaker.

De allra yngsta förväntas bli färre samtidigt som de äldsta, över 80 år ökar allra mest.

Läs mer om Malmös befolkningsprognos

Förslag till en plan för att stärka arbetet mot islamofobi och antimuslimsk rasism

Flera kartläggningar och rapporter har visat att Malmö stads arbete mot islamofobi och antimuslimsk rasism behöver stärkas. I oktober 2022 beslutade kommunstyrelsen att Malmö stad skulle ta fram en plan för att göra detta.

Efter att åsikter och förslag från Malmöbor, civilsamhället och kommunens nämnder och bolag har samlats in så har det slutliga förslag till planen, som är baserad på dessa, beslutats i kommunstyrelsen. Beslutet är att kommunfullmäktige antar förslaget för Plan för Malmö stads arbete mot islamofobi och antimuslimsk rasism. Kommunstyrelsen avsätter även medel för det fortsatta arbetet.

För att förstärka arbetet med mänskliga rättigheter och mot rasism gav kommunstyrelsen stadskontoret också i uppdrag att utreda möjliga former för en plattform för utbyte av kunskap kring arbetet för inkludering och dialog.

Läs mer om hur Malmö stad arbetar med antidiskriminering

Grön obligationsrapport 2023

Malmö stads miljökommitté har tagit fram tagit fram Grön obligationsrapport 2023, som kommunstyrelsen tagit del av. Rapporten beskriver de investeringar som Malmö stad finansierat genom gröna obligationer och miljö- och klimateffekterna som uppnåtts genom de investeringarna.

2023 gav Malmö stad ut en grön obligation om 500 miljoner kronor som, helt eller delvis finansierat, 17 klimat- och miljöinvesteringar. Exempel på investeringar är cykelbanor, utbyggnad av VA-ledningsnät, energieffektiva armaturer för gatubelysning, anläggning av park och trädplantering. Dessa investeringar har bland annat lett till minskat koldioxidutsläpp, minskad mängd föroreningar i Malmös kanaler och vattendrag, ökad biogasproduktion vid avloppsrening, och bättre möjlighet att ta emot skyfall.

Genom så kallade gröna obligationer lånar Malmö stad kapital för att finansiera beslutade investeringar som lever upp till extra höga miljökrav. Miljökraven är angivna i Malmö stads ramverk för gröna obligationer.

Läs den gröna obligationsrapporten

Ekonomisk prognos för Malmö stad 2024

Kommunstyrelsen har godkänt den ekonomiska prognosen för Malmö stad för 2024. Rapporten beskriver hur nämnder, bolag och kommunalförbund ligger till ekonomiskt jämfört med budget.

Prognosen för 2024 visar att Malmö stads ekonomiska resultat förbättrats jämfört med budgeten. Enligt prognosen minskar underskottet från -352 miljoner kronor till -208 miljoner kronor. Det innebär en budgetavvikelse på +117 miljoner kronor.

För att täcka underskottet och uppfylla kravet på en ekonomi i balans kommer Malmö stad använda pengar från den reserv som byggts upp av tidigare överskott (resultatutjämningsreserven).

Kommunstyrelsen tog beslut att fördela 93 miljoner kronor ur stadens prognotiserade resultat till förskolenämnden, grundskolenämnden och gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.

Kommunfullmäktige fattar beslut om Ekonomisk prognos 2024 och den extra tilldelningen av pengar till skolnämnderna den 19 juni.

Läs mer om Ekonomisk prognos för Malmö stad 2024

Planeringsinriktning för fördjupad översiktsplan för Öresundsmetron

Malmö stad och Köpenhamns kommun har sedan 2012 undersökt möjligheterna att etablera Öresundsmetron som en ny fast förbindelse mellan städerna. Öresundsmetron är en viktig infrastruktursatsning för både Malmö och Köpenhamn.

På båda sidor av sundet pågår just nu officiella utredningar om anslutningar och stationslägen för Öresundsmetron. I Köpenhamn pågår en miljökonsekvensutredning av en ny metrolinje M5 och i Malmö en fördjupad översiktsplan för Öresundsmetron (FÖP).

Den 5 juni beslutade kommunstyrelsen om planeringsinriktningen för den fördjupade översiktsplanens samrådshandling. I den ingår placering av metrostationer, sträckning från kust till Malmö och lokalisering av depå.

Läs mer om Öresundsmetron

Årsrapport 2023 - Ramavtal 8 Storstad Malmö

Inom ramen för Sverigeförhandlingen ingick Malmö stad hösten 2017 ett avtal med staten och Region Skåne. Avtalet handlar om finansiering och medfinansiering av kollektivtrafik, cykelbanor och bostäder som nu sker i Malmö.

I årsrapporten för 2023 kan läsaren följa de aktiviteter som sker i staden tack vare Sverigeförhandlingen och avtalet med Region Skåne och staten.

Exempel på förbättringar som avtalet innebär.

  • 26 750 nya bostäder
  • Fyra nya busstråk anpassade för MalmöExpresser (helelektrifierade stadsbusslinjer) samt tre elbusslinjer
  • Tre mil nya cykelbanor (totalt 14 projekt)
  • Utbyggd Pågatågstrafik till Lomma/Kävlinge

Bostäderna ska stå klara 2035, infrastrukturprojekten ska vara genomförda 2031.

Läs mer om Ramavtal 8 Storstad Malmö

 

Vill du ta del av politiska beslut?

Referaten är ett axplock av ärenden som beslutats i kommunstyrelsen. Alla ärenden för kommunstyrelsens sammanträde finns i medborgarportalen. Här hittar du handlingar, tjänsteskrivelser och protokoll med yrkanden och reservationer. Nästa referat planeras till den 15 augusti..

sv