$left
$middle

Samarbeten och kontakter

På Malmö Borgarskola har vi valt att satsa extra mycket på samarbete utåt. Detta för att ge våra elever större möjligheter att utvecklas inom exempelvis företagande, matematik och naturvetenskap.

Alumni- och vänföreningen är öppen för nuvarande och tidigare elever, lärare och annan personal samt andra personer som verkat eller verkar vid skolan.

Föreningen är en allmännyttig ideell förening med ändamål:

  • Att stärka samhörigheten mellan gamla elever, personal och andra vänner till skolan.
  • Att föra skolans traditioner vidare och stärka banden till skolan.
  • Att stödja en vidareutveckling av skolan.

Att studera på Malmö Borgarskola kan öppna dörrar till en spännande framtid på den internationella arenan. Hos 'Education UK' och 'Education USA' här på Borgarskolan får du dessutom hjälp att söka utbildningar utomlands.

Malmö Borgarskola ingår i Europaparlamentets ambassadörskolaprogram (EPAS) och är därmed en av europaparlamentets ambassadörsskolor. Detta innebär att elever på samtliga program har möjlighet att arbeta med projekt som rör europarelaterade frågor.

Som juniorambassadör kan du till exempel delta i internationella rollspel, såsom Model European Parliament (MEP) och European Youth Parliament (EYP). Du är också med och planerar intressanta aktiviteter inför europadagen den 9 maj och bjuder in föreläsare till skolan.

Vi har bland annat fått träffa och samtala med EU-minister Hans Dahlgren (S) - samt ett flertal europaparlamentariker såsom Jakop Dalunde (MP), Evin Incir (S), Karin Karlsbro (L) och Jessica Stegrud (SD).

Genom ambassadörsprogrammet får du tillfälle att arbeta med frågor som intresserar dig genom deltagande i olika utskott. Du träffar även juniorambassadörer från andra skolor och får också möjlighet att delta i studiebesök i såväl Sverige som i andra europeiska länder.

I samarbete med Hotel Institute Montreux (HIM), som ingår i Swiss Education Group (SEG), sker delar av undervisningen på Borgarskolans IB Career-related Programme Business Administration in Hospitality Management (BAHM) vid Hotel Institute Montreaux i Schweiz.

Inom ämnet Europakunskap har Malmö Borgarskola ett utvecklat samarbete med Malmö University och området European Studies. Våra elever får vara med på universitetet tillsammans med studenter och gemensamt delta i seminarier och föreläsningar.

Borgarskolan är en partnerskola och samarbetar tätt med Malmö Universitys lärarutbildning. Skolans handledare är utbildade i handledarskap och vi satsar mycket på mottagande av lärarstudenterna och inkludering av dem i verksamheten.

Malmö Borgarskolas lärare och elever får genom detta samarbete ständigt nya perspektiv och vårt pedagogiska arbete utvecklas.

Sedan många år samarbetar Borgarskolan och PwC för att kunna ge våra elever en så verklighetsförankrad ekonomiundervisning som möjligt.

PwC är ett av världens största konsultföretag inom revision, ekonomistyrning och ESG (Environmental, Social och Governance). Huvudkontoret är i London, men man har även kontor i de större svenska städerna, däribland Malmö.

Borgarskolan är också med att driva Pythagoras Quest, en tävling för matematikintresserade högstadieelever i hela Sverige.

Tävlingen anordnas av Malmö Borgarskola i samverkan med Sydsvenska Handelskammaren.

Pythagoras Enigma är en lagtävling i matematik för gymnasieelever och som organiseras av Svenska matematikersamfundet i samarbete med Malmö Borgarskola.

De fem bäst placerade lagen i Skolornas matematiktävling (SMT) bjuds till lagfinalen i slutet av maj på Borgarskolan. Formatet är en så kallad Mattekamp, i vilken lagdeltagarna samarbetar.

I en första omgång bestäms vilka tre lag som fortsätter, och övriga två lag samt eventuella individuellt inbjudna förstärker de tre första lagen. De tre första platserna bestäms sedan i en andra omgång. Därmed blir lagtävlingen en äkta lagtävling, och den avslutas, precis som den individuella finalen, med en prisutdelningsceremoni.

Borgarskolan har ett väletablerat samarbete med Vinges advokatbyrå inom ramen för Vinges Mångfaldsprogram.

Vinge delar årligen ut ett stipendium i syfte att uppmuntra elever på Malmö Borgarskola med utländsk bakgrund att studera juridik. Stipendiet om 15.000 SEK per stipendiat delas ut till maximalt tre elever på skolan varje år.

Vinge är en av Sveriges ledande affärsjuridiska fullservicebyråer med c:a 550 medarbetare. Byrån finns i Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg samt i Bryssel.

Inom kurserna Entreprenörskap samt Entreprenörskap och företagande samarbetar Borgarskolan med organisationen Ung Företagsamhet (UF). Elever på samtliga våra program ges möjligheten att prova på företagande på riktigt och använda sig av alla de olika kunskaper och färdigheter de fått med sig från skolan och i vardagen. Genom åren har några av dessa dessutom haft stora framgångar i internationella tävlingssammanhang.

UF är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation som ingår i den globala organisationen Junior Achievement (JA).

sv