Malmö stad
$left
$middle

Delikatess- och servicebiträde inom livsmedel, bageri och konditori – yrkesutbildning med sfi, kombinationsutbildning

I den här kombinationsutbildningen studerar du sfi samtidigt som du får en bred yrkesutbildning inom färskvaror, delikatess, brödbaserade caféluncher och livsmedelshantering. Utbildningen passar dig som är serviceinriktad och vill jobba med livsmedel. Efter utbildningen kan du arbeta i delikatessen på en livsmedelsbutik, i saluhallar, caféer eller inom livsmedelsindustrin. Möjligheterna till jobb efter utbildningen är goda.

Datum, plats och förkunskaper

Utbildningsperiod:
11 augusti 2025 – 18 december 2026
Studieuppehåll, vecka 52 2025, vecka 1 2026 och vecka 27 - 31 2026
Ansökningsperiod:
31 mars – 22 maj 2025
Sista kompletteringsdag:
8 juni 2025
Öppet hus:
Information om utbildningen den 8 april på Komvux Malmö, Spårvägsgatan 9 (Södervärn) i rasthallen. Tid 10.00-11.00 och 12.30 -13.30.
Välkommen till Öppet hus den 23 april på Komvux Malmö, Kungsgatan 44 kl 16.30.
Du får då möjlighet att se våra lokaler och ställa frågor kring utbildningen.
Utbildningsplats:
Du genomför din utbildning på Komvux Malmö, Kungsgatan 44, Malmö.
Vem kan läsa utbildningen?
Utbildningen är för dig som kan uppvisa godkänt betyg på sfi kurs B. Du skall ej vara klar med sfi kurs D.
Kontaktpersoner för frågor:

Utbildningens längd

  • 1400 gymnasiala studiestödspoäng
  • Samt max 700 grundläggande studiestödspoäng beroende på nivå i SVA
  • Heltidsstudier 100%
  • 64 veckor

Studiestöd

Utbildningen är studiestödsberättigad på gymnasial nivå, heltid 100%.

Ämnen och poäng

I ämnesplanen finns namn, ämnesnivåkod och antal poäng på de ämnen och nivåer som ingår i utbildningen.

Nyhet ämnesbetyg

För utbildningar som startar efter den 30 juni 2025 införs nya uppdaterade poängplaner med nivåer i ämnen enligt reformen Gy25.

Ämnen och nivåer

Ämnen

Ämnesnivåkod

Poäng

Bageri, nivå 1

BAGI1000X

100

Bageri, nivå 2

BAGI2000X

200

Brödbaserade caféluncher

BROD1000X

100

Färskvaror och delikatesser

MATG3000X

100

Livsmedelshygien

LIVS1000X

100

Livsmedels och näringskunskap

LIVM1000X

100

Matlagning, nivå 1

MATG1000X

100

Matlagning, nivå 2

MATG2000X

100

Orienteringskurs – studietekniska färdigheter

VGYOR1B

150

Orienteringskurs – validering

VGYOR1D

50

Orienteringskurs – arbetsliv och arbetsmarknad

VGYOR1H

200

Service och bemötande

SERV1000X

100

Sfi – svenska för invandrare

Svenska som andraspråk, delkurs 1

GRNSVAA

100

Svenska som andraspråk, delkurs 2

GRNSVAB

200

Svenska som andraspråk, delkurs 3

GRNSVAC

200

Svenska som andraspråk, delkurs 4

GRNSVAD

200

Hur ser utbildningen ut?

Utbildningen är en kombinationsutbildning som kombinerar praktiska inslag från yrket med språkutveckling och gymnasiekurser. Detta ger dig möjlighet att både utveckla din yrkessvenska och yrkeskunskaper. Under utbildningen studerar du sfi samtidigt som du får en bred yrkesutbildning. Du arbetar praktiskt i skolans kök och bagerilokaler.

Du lär dig tillverka olika sorters bröd och bakverk utifrån kombinationer av smaker. Då får grundläggande matlagningskunskaper där du lär dig göra smörgåstårtor, landgångar, sallader, inläggningar och röror. Du lagar soppor, bereder luncher i form av matlådor samt gör kalla och varma brödbaserade caféluncher med fokus på både smak och utseende, som pajer, pizzor, wraps och piroger.

Utbildningen passar dig som vill ha en bred utbildning inom delikatess och livsmedelshantering och som vill jobba kreativt med råvaror och mat.

Arbetsförlagt lärande

Obligatorisk praktik, arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår i utbildningen. Under din APL följer du din handledares schema. Oregelbundna arbetstider, även kvällar och helger ingår.

Studieform

Utbildningen bedrivs som klassrumsundervisning på heltid.

Exempel på arbetsuppgifter är att:

  • Tillaga enklare varma lunchrätter som lunchlådor, pajer och soppor.
  • Ge service och betjäna kunder.
  • Tillreda delikatesser som smörgåstårtor, landgångar, sallader, inläggningar och röror.
  • Bakning av olika sorters bröd och bakverk.

Hur ser jobbet ut?

Vad gör ett delikatess- och servicebiträde?

Som delikatess- och servicebiträde arbetar du både med att tillaga mat och med försäljning i delikatessavdelningen.

Arbetsuppgifterna är skiftande och innebär bland annat att tillagning av mat och bakverk, kassahantering, beställningar, hantering av bröd, charkuterier, ostar, fisk och andra specialprodukter.

Du tillagar olika kalla maträtter som finns i en delikatessavdelning eller en livsmedelsbutik, som smörgåstårtor, landgångar, sallader, inläggningar och röror. Du lagar också lättare luncher i form av matlådor, pajer, pizzor, soppor samt bakar olika sorters bröd och bakverk. Kundservice är en stor del av jobbet.

Var kan jag arbeta?

Arbetsplatser kan vara caféer, bageri/konditorier, livsmedelsbutiker, saluhallar, caféer, cateringfirmor och lunchrestauranger. Yrkesutgångar kan vara delikatessbiträde, servicebiträde inom bageri och konditori, måltidsbiträde och köksbiträde.

Hur ser arbetsmarknaden ut?

Som delikatess- och servicebiträde får du en bred utbildning med goda möjligheter till arbete både nu och i framtiden.

Vilken lön har ett delikatess- och servicebiträde?

Den viktade genomsnittslönen för alla yrken inom yrkesområdet är 28 500 kronor.

Validering

Har du kunskaper inom området kan dessa valideras och ditt slutdatum tidigareläggas. Läraren kommer att kartlägga och vid behov validera dina kunskaper när du har påbörjat din utbildning.

sv