Delikatess- och servicebiträde inom livsmedel, bageri och konditori – yrkesutbildning med sfi, kombinationsutbildning
I den här kombinationsutbildningen studerar du sfi samtidigt som du får en bred yrkesutbildning inom färskvaror, delikatess, brödbaserade caféluncher och livsmedelshantering. Utbildningen passar dig som är serviceinriktad och vill jobba med livsmedel. Efter utbildningen kan du arbeta i delikatessen på en livsmedelsbutik, i saluhallar, caféer eller inom livsmedelsindustrin. Möjligheterna till jobb efter utbildningen är goda.
Datum, plats och förkunskaper
- Utbildningsperiod:
- 11 augusti 2025 – 18 december 2026
- Studieuppehåll, vecka 52 2025, vecka 1 2026 och vecka 27 - 31 2026
- Ansökningsperiod:
- 31 mars – 22 maj 2025
- Sista kompletteringsdag:
- 8 juni 2025
- Öppet hus:
- Information om utbildningen den 8 april på Komvux Malmö, Spårvägsgatan 9 (Södervärn) i rasthallen. Tid 10.00-11.00 och 12.30 -13.30.
- Välkommen till Öppet hus den 23 april på Komvux Malmö, Kungsgatan 44 kl 16.30.
- Du får då möjlighet att se våra lokaler och ställa frågor kring utbildningen.
- Utbildningsplats:
- Du genomför din utbildning på Komvux Malmö, Kungsgatan 44, Malmö.
- Vem kan läsa utbildningen?
- Utbildningen är för dig som kan uppvisa godkänt betyg på sfi kurs B. Du skall ej vara klar med sfi kurs D.
- Kontaktpersoner för frågor:
- Rektor Åsa Pålsson, asa.palsson@malmo.se
Utbildningens längd
- 1400 gymnasiala studiestödspoäng
- Samt max 700 grundläggande studiestödspoäng beroende på nivå i SVA
- Heltidsstudier 100%
- 64 veckor
Studiestöd
Utbildningen är studiestödsberättigad på gymnasial nivå, heltid 100%.
Ämnen och poäng
I ämnesplanen finns namn, ämnesnivåkod och antal poäng på de ämnen och nivåer som ingår i utbildningen.
Ämnesplan
Nyhet ämnesbetyg
För utbildningar som startar efter den 30 juni 2025 införs nya uppdaterade poängplaner med nivåer i ämnen enligt reformen Gy25.
Ämnen | Ämnesnivåkod | Poäng |
---|---|---|
Bageri, nivå 1 | BAGI1000X | 100 |
Bageri, nivå 2 | BAGI2000X | 200 |
Brödbaserade caféluncher | BROD1000X | 100 |
Färskvaror och delikatesser | MATG3000X | 100 |
Livsmedelshygien | LIVS1000X | 100 |
Livsmedels och näringskunskap | LIVM1000X | 100 |
Matlagning, nivå 1 | MATG1000X | 100 |
Matlagning, nivå 2 | MATG2000X | 100 |
Orienteringskurs – studietekniska färdigheter | VGYOR1B | 150 |
Orienteringskurs – validering | VGYOR1D | 50 |
Orienteringskurs – arbetsliv och arbetsmarknad | VGYOR1H | 200 |
Service och bemötande | SERV1000X | 100 |
Sfi – svenska för invandrare | – | – |
Svenska som andraspråk, delkurs 1 | GRNSVAA | 100 |
Svenska som andraspråk, delkurs 2 | GRNSVAB | 200 |
Svenska som andraspråk, delkurs 3 | GRNSVAC | 200 |
Svenska som andraspråk, delkurs 4 | GRNSVAD | 200 |