Malmö stad
$left
$middle

Lokalvårdare – yrkesutbildning med sfi, kombinationsutbildning

Som lokalvårdare är det ditt jobb att se till att olika platser är rena och fina. Du dammsuger, moppar och tömmer sopkorgar för att hålla det snyggt.

Efter utbildningen kan du arbeta på olika företag som utför städning på olika företag eller i privata hem. Möjligheterna till jobb efter utbildningen är goda.

Datum, plats och förkunskaper

Utbildningsperiod:
Preliminär start i november 2024 och augusti 2025.
Ansökningsperiod:
9 september – 1 november 2024 (start i november).
31 mars – 22 maj 2025 (start i augusti).
Informationsmöte:
26 september klockan 10.00 eller 2 oktober klockan 14.00, Komvux Malmö, Spårvägsgatan 9.
Utbildningsplats:
Du genomför din utbildning på Komvux Malmö, Kungsgatan 44, Malmö.
Vem kan läsa utbildningen?
Utbildningen är för dig som kan uppvisa godkänt betyg på kurs B i svenska för invandrare, sfi eller motsvarande kunskaper.

Utbildningens längd

  • 500 studiestödspoäng
  • heltidsstudier 100%
  • 25 veckor

Exakt hur många veckor utbildningen pågår är individuellt beroende på vilka kunskaper du har med dig in. Angivet antal veckor är maxantalet.

Kurser och poäng

I kurslistan finns namn, kurskod och antal poäng på de kurser som ingår i utbildningen.

Kursinnehåll

Kurser

Kurskod

Poäng

Ergonomi

HALERG0

100

Orienteringskurs

200

Service och bemötande

SEVSEV01

100

Städservice

REGSTA0

100

Ämnesbetyg

För utbildningar som startar efter den 30 juni 2025 införs nya uppdaterade poängplaner med nivåer i ämnen enligt reformen Gy25. Poängplan och kurser i denna kombinationsutbildning visar den gamla kursutformade utbildningen.

Så snart den nya ämnesnivåutformade poängplanen för utbildningen är fastställd kommer ny poängplan och ämneskoder att publiceras.

En lokalvårdare i gröna arbetskläder gör rent på vårdboende.

Hur ser utbildningen ut?

Utbildningen är en kombinationsutbildning som ger dig både sfi och en grundläggande yrkesutbildning. I utbildningen ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande). Det innebär att du genomför en del av utbildningen på en arbetsplats. När du gör APL följer du din handledares arbetstider.

Det finns två mål med utbildningen. Ett mål är att du ska kunna arbeta på städföretag. Ett annat mål är att du studerar för att uppnå betyg i sfi-kurs C eller D. Utbildningen passar dig som har ett stort intresse av att arbeta inom service.

Arbetsförlagt lärande

Obligatorisk praktik, arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår i utbildningen. Under din APL följer du din handledares schema. Oregelbundna arbetstider, även kvällar och helger kan ingå.

Studieform

Utbildningen bedrivs som lärlingsutbildning på heltid. Det innebär att du har praktik i tre dagar och två dagar är du i skolan varje vecka under hela utbildningen. Läs mer om olika sätt att studera.

En person moppar golvet.

Exempel på arbetsuppgifter är att:

  • moppa golv och trappor
  • dammsuga
  • torka av ytor
  • städa toaletter
Nöjd städerska i blå arbetskläder.

Hur ser jobbet ut?

Vad gör en lokalvårdare?

Som lokalvårdare är det ditt jobb att se till att olika platser är rena och fina. Du dammsuger, moppar och tömmer sopkorgar för att hålla det snyggt. Toaletter och kök är ditt ansvar att hålla rena och fräscha. Du använder städprodukter för att bli av med smuts och bakterier. Din uppgift är att göra platserna trevliga och trygga för alla som använder dem. Genom att städa och sköta om lokalerna bidrar du till att skapa en ren och trivsam miljö.

Var kan jag arbeta?

Som lokalvårdare är du oftast anställd på ett stort eller litet städföretag. Du kan arbeta både mot industri, offentlig sektor som skolor och kommunala verksamheter, olika företag eller med att städa privata hem.

Hur ser arbetsmarknaden ut?

Som lokalvårdare har du goda möjligheter till arbete i Skåneregionen både nu och i framtiden. Möjligheterna ser olika ut i olika delar i Sverige.

Som lokalvårdare tjänar du i genomsnitt 25 000kr i månaden. Lönen varierar beroende på erfarenhet, geografiskt område och arbetsgivare. (Enligt 2022 års lönestatistik från SCB:s statistikdatabas).

Validering

Har du kunskaper inom området kan dessa valideras och ditt slutdatum tidigareläggas. Läraren kommer att kartlägga och vid behov validera dina kunskaper när du har påbörjat din utbildning.

sv