Malmö stad
$left
$middle

Kock – yrkesutbildning med sfi, kombinationsutbildning

Kockyrket passar dig som söker ett kreativt yrke där du jobbar tillsammans med andra för att ge människor en upplevelse. Under utbildningen lär du dig allt från husmanskost till mer avancerade maträtter. Det är ett fartfyllt och roligt arbete där möjligheterna till jobb är väldigt goda i framtiden. Efter utbildningen kan du arbeta på större och mindre restauranger eller i storkök på exempelvis skolor, sjukhus eller industrier.

Datum, plats och förkunskaper

Utbildningsperiod:
11 augusti 2025 – 18 december 2026
Studieuppehåll, vecka 52 2025, vecka 1 2026 och vecka 27 - 31 2026
Ansökningsperiod:
31 mars – 22 maj 2025
Sista kompletteringsdag:
8 juni 2025
Öppet hus:
Välkommen till Öppet hus den 23 april på Komvux Malmö, Kungsgatan 44 kl.16.30.
Du får då möjlighet att se våra lokaler och ställa frågor kring utbildningen.
Utbildningsplats:
Du genomför din utbildning på Komvux Malmö, Kungsgatan 44, Malmö.
Vem kan läsa utbildningen?
Utbildningen är för dig som kan uppvisa godkänt betyg på sfi kurs B. Du skall ej vara klar med sfi kurs D.
Kontaktpersoner för frågor:

Utbildningens längd

  • 1500 gymnasiala studiestödspoäng
  • Samt max 700 grundläggande studiestödspoäng beroende på nivå i SVA
  • Heltidsstudier 100%
  • 64 veckor

Studiestöd

Utbildningen är studiestödsberättigad på gymnasial nivå, heltid 100%.

Ämnen och poäng

I ämnesplanen finns namn, ämnesnivåkod och antal poäng på de ämnen och nivåer som ingår i utbildningen.

Nyhet ämnesbetyg

För utbildningar som startar efter den 30 juni 2025 införs nya uppdaterade poängplaner med nivåer i ämnen enligt reformen Gy25.

Ämnen och nivåer

Ämnen

Ämnesnivåkod

Poäng

Livsmedels och näringskunskap, nivå 1

LIVM1000X

100

Livsmedelshygien, nivå 1

LIVS1000X

100

Matlagning, nivå 1

MATG1000X

100

Matlagning, nivå 2

MATG2000X

100

Matlagning, nivå 3

MATG3000X

200

Matlagning, nivå 4

MATG4000X

200

Matlagning, nivå 5

MATG5000X

200

Orienteringskurs – studietekniska färdigheter

VGYOR1B

100

Orienteringskurs – validering

VGYOR1D

100

Orienteringskurs – arbetsliv och arbetsmarknad

VGYOR1H

200

Service och bemötande, nivå 1

SERV1000X

100

Sfi – svenska för invandrare

Svenska som andraspråk, delkurs 1

GRNSVAA

100

Svenska som andraspråk, delkurs 2

GRNSVAB

200

Svenska som andraspråk, delkurs 3

GRNSVAC

200

Svenska som andraspråk, delkurs 4

GRNSVAD

200

Hur ser utbildningen ut?

I den här kombinationsutbildningen lär du dig svenska på sfi-nivå samtidigt som du utbildar dig till kock. Målet är att du ska kunna arbeta som kock på restauranger och i storkök samt att bli klar med din sfi.

Under utbildningen får du prova på både restaurangarbete med à la carterätter och storkök där vi lagar många portioner på en gång. Vi förbereder dig för ett yrke som ger utlopp för din kreativitet, ger stor sammanhållning inom arbetsteamet och glädje över att kunna ge människor en upplevelse.

Arbetsförlagt lärande

Utbildningen innehåller även APL (arbetsplatsförlagt lärande) vilket innebär att du genomför en del av utbildningen ute på en arbetsplats. På din APL har du fortlöpande stöd av en eller flera handledare. När du gör APL följer du din handledares arbetstider. En tredjedel av utbildningen består av APL.

Studieform

Utbildningen bedrivs som heltidsstudier mån-fre klockan 08.00–15.30. Praktiskt arbete i kök varvas med klassrumsundervisning.

Passar du som kock?

Här är egenskaper som är bra i yrket som kock

  • Stresstålighet: Under perioder är det mycket att göra samtidigt, därför är det viktigt att du kan arbeta bra under tidspress.

  • Simultanförmåga: Arbetet i kök kräver ibland att du kan göra flera saker samtidigt.

  • Organisationsförmåga: Det ingår i arbetet att kunna planera arbetet i köket.

  • Samarbetsförmåga: Som kock måste man kunna arbeta i lag tillsammans med andra i köket.

  • Kreativ förmåga: Att kombinera smaker och presentera mat på ett tilltalande sätt är kreativa delar av arbetet.

Hur ser jobbet ut?

Vad gör en kock?

En kock arbetar med att laga mat på restauranger eller i storkök. Arbetet innehåller både planering och förberedelser, men är också ett kreativt arbete. Smaker ska kombineras och maten presenteras på ett tilltalande sätt. Hygien och kunskap om de råvaror som används är viktigt. I perioder kan det vara högt tempo i köket och det är bra att trivas även när det är mycket att göra.

Var kan jag arbeta?

Som kock kan du arbeta överallt där det lagas mat; i storkök, på restauranger, i skolbespisningar eller på vårdhem. Du kan även arbeta på fartyg, då kallas man oftast för intendent eller sjökock Som kock har du även goda möjligheter att arbeta utomlands.

Hur ser arbetsmarknaden ut?

Arbetsförmedlingen bedömer att det finns goda möjligheter till jobb för kockar, köksmästare och souschefer under de närmaste åren. Det innebär att du som har den utbildning eller erfarenhet som krävs kommer ha goda chanser att få arbete direkt efter avslutad utbildning.

Vilken lön har en kock?

En kock har genomsnitt 27 800 kr i lön per månad. Lönen kan påverkas av exempelvis geografisk plats, var man arbetar man har samt arbetslivserfarenhet.

Validering

Har du kunskaper inom området kan dessa valideras och ditt slutdatum tidigareläggas. Läraren kommer att kartlägga och vid behov validera dina kunskaper när du har påbörjat din utbildning.

sv