Malmö stad
$left
$middle

Onboarding Malmö – För att locka och behålla spetskompetens

Det är hård konkurrens om högkvalificerad arbetskraft i Sverige och globalt. Svårigheter att rekrytera rätt kompetens bedöms vara det största tillväxthindret för svenska företag, också i Malmö. Insatser för att både locka och behålla spetskompetens behövs.

Fokus behöver ligga både på kompetenserna som är efterfrågade idag och de som svarar mot arbetsgivarnas framtida behov. Därför skapar kommuner och regioner i Sverige och runtom i världen strategier och konkreta satsningar för att locka och behålla kompetens.

Onboarding Malmö är vår satsning i Malmö för att öka stadens attraktionskraft och underlätta för bolag här att locka och behålla internationell spetskompetens. Verksamheten startade som en pilot 2023 och ska erbjuda insatser för internationell kompetens och deras medföljande partners, i syfte att de ska vilja flytta till och stanna i Malmö, berättar Henrik Nilsson, näringslivsutvecklare på Malmö stads avdelning omvärld och näringsliv.

Flera av de största branscherna i Malmö är inom digitala industrier. I dessa branscher är behovet av ny kunskap och teknikutveckling särskilt viktig för produktivitetsökningen. Framtidsyrken inom innovation kräver en ny typ av expertis som varken Malmö eller Sverige som helhet kommer hinna utbilda i den takt som transformationen sker.

Att stora företag inom dataspelsbranschen, vissa med 800 anställda, har valt att stanna kvar och utveckla företaget i Malmö beror bland annat på att de har kunnat attrahera nödvändig nyckelkompetens till Malmö.

Nästan 50 procent av de anställda i dataspelsbranschen har flyttat till Sverige för att arbeta.

En avgörande del i ett systematiskt arbete med kompetensattraktion är frågan om hur medföljande partner till internationellt rekryterade trivs i staden och lyckas komma in i samhället. Det kan handla om att få tillgång till professionella nätverk och sociala sammanhang och själv få arbete med mera. Många av de medföljande till internationellt rekryterade är själva högutbildade.

Om medföljande partner inte trivs så är det vanligt att hela familjen flyttar inom ett par år. Då har företaget förlorat kompetens, utvecklingspotential och den investering rekryteringen innebar.

– Detta är en fråga där kommunen och omgivande samhället har goda möjligheter att bidra på ett tydligt sätt. Vi ser framemot att utveckla Onboarding Malmö vidare tillsammans med näringslivet och våra partners, säger Henrik Nilsson.

 

Sidan senast uppdaterad:

sv