Malmö stad
$left
$middle

Malmö får företaget att växa

För teknikföretaget OIM var det strategiskt rätt att välja Malmö. Stor tillgång till kompetens, gott näringslivsklimat och det geografiska läget var avgörande för företagets tillväxt.

Att välja Malmö som bas för sin verksamhet var ett ganska enkelt val för OIM:s grundare Arash Golshenas och Ali Jehanfard när de grundade teknikföretaget OIM.

Malmös infrastruktur innebär att de snabbt kan ta sig till sina internationella kunder och med de 17 universiteten i Öresundsregionen finns möjlighet att attrahera de kompetenser företaget behöver.

--Vi slåss ju alltid om människor med talang, därför är stadens kultur av stor betydelse för att vi ska få hit rätt människor. Hade vi etablerat oss någonstans där tillgängligheten på ingenjörer inte varit lika hög, hade det tagit längre tid för bolaget att utvecklas och vi hade aldrig kunna arbeta med de projekt vi har i dag, säger Arash Golshenas.

--En av anledningarna till att man ska etablera sig i Malmö är regionens muskler. I regionen hittar man enastående kompetens, fortsätter han.

Företagets namn, OIM, står för One Incredible Management, och startades 2011 hemma vid Ali Jehanfards matbord. Företaget har sedan dess vuxit snabbt och består i dag av drygt 40 medarbetare. Affärsidén är förverkliga en idé till en färdig produkt.

-- Vi hjälper etablerade och oetablerade företag att ta sin idé från en skiss på en servett till en serieproducerad produkt, vi förverkligar idéer. Vi kan hjälpa till med produktionen också, säger Arash Golshenas.

Techbranschen som OIM tillhör, genererar flest innovation i Skåne och utvecklas starkare än riksgenomsnittet när det kommer till sysselsättning, förädlingsvärde och produktivitet.

Strategiskt val att välja Malmö

En viktig del av framgången är just valet av plats, anser grundarna. Platsen har stor betydelse för att attrahera rätt kompetenser och infrastrukturen med enkel access till både grannländer och vidare ut i världen betyder mycket för att öppna upp för nya affärer.

Den kommande Fehmarn Bält-förbindelsen innebär också att företaget inom tre timmar kan vara i Hamburg och med den planerade Öresundsmetron blir det enkelt att pendla från Köpenhamn till Malmö. Fehmarn Bält-förbindelsen är världens längsta nedsänkta tunnel som kortar landsvägen till Tyskland med 160 kilometer.

Öresundsmetron blir den första europeiska tunnelbanan som korsar en internationell gräns. Öresundsmetron ökar Malmös attraktivitet på flera sätt, förutom att restiden från Köpenhamn halveras, blir det enklare för bolag att etablera sig på båda sidor av sundet.

-- Vi är både bortskämda med att ha 20 minuter till en internationell flygplats från våra hem och Fehmarn Bält tunneln innebär att man kan genomföra en affärsresa samma dag och vara hemma och plocka upp barnen under eftermiddagen. Det tror jag kommer ha en jättestor betydelse för Malmö och regionen. Öresundsmetron kommer också ju göra talangen som finns i Köpenhamn mer tillgänglig för oss.

Öppet näringslivsklimat

Malmö har ett brokigt och kraftfullt företagande med nära 40 000 bolag. En stor del av bolagen finns inom design, kommunikation och tech. Vassa uppstickare blandas med drivna småföretag och välkända varumärken i en spännande mix. Dessutom är Malmö är Sveriges yngsta och snabbast växande storstad med över 270 huvudkontor. Näringslivet expanderar snabbare än i andra storstäder och många bolag engagerar sig i samhällsutveckling. Staden har en lång historik av modiga beslut kring transformation, stadsutveckling och hållbarhet.

För OIM är nätverket med entreprenörer som finns i Malmö viktigt. Arash Golshenas pekar på det näringslivsklimatet som han anser definieras av öppenhet och närhet. Det spelar ingen roll om man är tidig i sin entreprenörskarriär eller etablerad, det finns en samverkan där man kan få stöd.

-- Man kan få till ett möte med vem som helst och få sin idé hörd oberoende av vem man är.

Sidan senast uppdaterad:

sv