$left
$middle

Publicerad 2015-06-23 09:12

Senast uppdaterad 2015-06-23 10:00

Fristad Malmö och Ramy Essam

Fristadsmusikern Ramy Essam kom till Malmö 2014.

Under revolutionen i Egypten sjöng Ramy Essam för en miljon människor på Tahrirtorget. Förra året blev han fristadsmusiker i Malmö och nu har han skrivit skivkontrakt i USA.

Fristadsrörelsen uppstod i början av 90-talet och innebär att städer i Europa tar emot förföljda och censurerade kulturskapare i residensprogram under en tvåårsperiod. Malmö blev fristad 2010 och alltsedan starten har engagemanget för frågan varit djupt rotat i stadens kulturliv.

Förra året utökade Malmö sitt fristadsprogram med ett andra stipendium och bjöd in den egyptiske sångaren Ramy Essam. Ramy har kallats "the man who provided a soundtrack to the Egyptian revolution". Hans sång "Irhal" (Gå!) blev en gemensam kampsång på Tahrirtorget under revolutionen där Ramy Essam, endast 24 år gammal, sjöng på torget för närmare en miljon revolutionärer. Under de senare åren har Ramy haft svårt att nå ut med sin musik på grund av det politiska läget i hemlandet.

Att få en fristadsplats i Malmö innebär att Ramy Essam kan utvecklas i internationella sammanhang med möjligheter att turnera och släppa ny musik. För närvarande arbetar han med sin första platta på ett svenskt bolag och har just skrivit kontrakt i USA med Firebrand som drivs av Tom Morello från Rage Against the Machine.

sv