$left
$middle

Publicerad 2015-07-07 14:23

Senast uppdaterad 2016-02-09 11:23

Malmös fristadsförfattare 2015-2016

Malmö stads nya fristadsförfattare Jude Dibia. Foto: Ejiro Onobrakpor

Den 6 juni 2015 anlände Jude Dibia, Malmös nya fristadsförfattare. Han är från Nigeria, ett av många afrikanska länder som nyligen kriminaliserat samkönade relationer. Jude ska stanna i Malmö i två år.

Kriminaliseringen av samkönade relationer är en viktig fråga för Jude Dibia.
– I min första roman ”Walking With Shadows” utmanar jag den rådande tanken att det inte finns några homosexuella i Nigeria. Jag påvisar också faran som många homosexuella lever under i mitt hemland. Mitt författarskap upprör många som hellre ser den minoriteten hårt straffad.

Jude Dibia har fått ett gott första intryck av Sverige och Malmö. Han hoppas kunna slutföra ett antal litterära projekt under sina två år på plats.
– Jag hoppas kunna vara ett stöd för många oliktänkande i Nigeria och Afrika. Framförallt de som ser mänskliga rättigheter som något inklusivt och inte förbehållet ett fåtal.

Så här säger den iranska författaren Naeimeh Doostdar Sanaye, som avslutade sin period som gästförfattare i Sverige i september förra året och nu är anlitad av Malmö stad, kulturförvaltningen som samordnare för den nye fristadsförfattaren:
– Det handlar inte bara om den individ som är utsatt för fara. Det handlar om åsiktsfrihet i vid bemärkelse. Om motstånd och tålamod, om den dagliga kampen mot ett totalitärt system. Att jag skriver än idag beror på människor jag aldrig mött men som stöttat mig under mina två år i Malmö och låtit mig behålla kontakten med mina läsare i Iran. Vore jag där nu skulle jag vara censurerad och bannlyst och aldrig nå ut till dem.

Fristadsprogrammet

Malmö stad startade 2010 ett residensprogram i Malmö för förföljda författare och journalister. Fristadsprogrammet innebär att en verksam konstnär som är utsatt för censur och/eller förföljelse i sitt hemland erbjuds ett tvåårigt stipendium, fri bostad och ett nätverk i staden och regionens kulturliv för att kunna utvecklas konstnärligt och att få arbeta fritt inom sitt konstområde. Valet av konstnärer som erbjuds fristad i Malmö görs i samarbete med ICORN — International Cities Of Refuge Network och ibland i samråd med relevanta branschorganisationer. Malmö stad har även ett fristadsprogram för musiker. 2014 blev Ramy Essam Malmö stads första fristadsmusiker.