$left
$middle

Publicerad 2015-09-17 10:55

Senast uppdaterad 2015-09-21 09:51

Tio häftiga år med Sommarscen Malmö

Darya och månskensorkestern. Foto: Johan Bävman

Varje sommar presenterar Sommarscen Malmö scenkonst och film under bar himmel med fri entré. Under åtta sommarveckor har Malmöborna möjlighet att uppleva arrangemang som ruskar om, underhåller, sätter i perspektiv eller helt enkelt får dem att må bra för stunden.

Hallå där Anna Novovic, konstnärlig ledare och ansvarig producent, hur har årets upplaga av Sommarscen varit?
– Som vanligt har det varit Pildammsparken som varit Sommarscens hjärta. Vi har haft en bred repertoar med allt från allsång i R&B till queer-kumbia, modern  flamenco och storbandsjazz. - Men vi har också presenterat platsspecifika föreställningar på mer oväntade ställen. Vi har haft performance, dans, litteratur och cirkus på hav och land, på gator och torg, och på bakgårdar runt om i Malmö.

I år har det gått tio år sedan Sommarscen gick av stapeln första gången. Hur har ni firat det jubileumet?
– Vi förvandlade tio av våra spelplatser till tio födelsedagskalas. Vi pyntade och bjöd på popcorn. Förutom malmöborna dök också lokala bostadsbolag, mindre företag och föreningar upp och firade med oss.

I år introducerade Sommarscen även en del nya spelplatser. Hur mottogs de av Sommarscens besökare?  
– Vi fick ungefär 5000 besökare på Borgården på Malmöhus slott. Det var en stämningsfull spelplats med experimentell jazz, barnteater och ett elektroniskt kalas för att nämna ett axplock.
– På Malmö Live fick vi  1400 besök och jag tror våra föreställningar bidrog till att levandegöra den yttre miljön kring detta nya landmärke i Malmö.
– De samlade intrycket är att Sommarscen var en väldigt omtyckt verksamhet i år, vilket också speglar sig i det totala antalet om 58000 besökare!

sv