$left
$middle

Publicerad 2016-09-12 14:03

Senast uppdaterad 2016-09-12 14:11

Mats Stjernstedt ny Konsthallschef i Malmö

Rekryteringen av ny chef för Malmö Konsthall är nu klar – Mats Stjernstedt, idag chef för Kunstnernes Hus i Oslo, har erbjudits och accepterat tjänsten. Mats Stjernstedt börjar sitt nya uppdrag 1 januari.

– Det har varit ett stort intresse för tjänsten både nationellt och internationellt, och det känns bra att vi är klara med rekryteringen, säger Elisabeth Lundgren, Kulturdirektör i Malmö.

Fyra års chefsförordnande

Tjänsten som chef för Malmö Konsthall är en tillsvidareanställning med chefsförordnande i fyra år. Tre kandidater gick till slutfasen med intervjuer med fackliga representanter samt politiker från Kulturnämndens presidium.

I slutomgången ställdes två kandidater mot varandra och efter fördjupade samtal togs beslutet att erbjuda Mats Stjernstedt tjänsten.

– Mats Stjernstedt har med sin breda konstnärliga erfarenhet och ledarerfarenhet de rätta kvaliteterna för att kunna göra ett riktigt bra jobb som chef för Konsthallen i Malmö de närmaste åren, säger Elisabeth Lundgren.

– Det ska bli inspirerande att arbeta tillsammans med Mats Stjernstedt. Förutom att han har en lokal förankring sedan länge har han också ett brett nätverk internationellt, nationellt och inte minst nordiskt.

– I vår står han som ansvarig curator för den Nordiska paviljongen i Venedig.

Chef på Kunstnernes Hus i Oslo

Mats Stjernstedt arbetar idag som chef på Kunstnernes Hus där han varit chef sedan 2011. Mats Stjernstedt har dessförinnan bland annat arbetat som chef för Index.

– Det här är ett viktigt uppdrag som jag är stolt över att jag fått. Malmö konsthall är på alla sätt en imponerande institution. Nu ser jag fram emot att fortsätta utveckla Konsthallen, att sörja för en relevant och intressant mötesplats tillsammans med medarbetare, publik och beslutsfattare. Jag vill verka för att Konsthallen blir en mötesplats för viktiga diskussioner kring samtiden, med konsten som utgångspunkt, säger Mats Stjernstedt.

– Det känns förstås extra roligt att komma tillbaka till Malmö där jag startade att organisera utställningar för över tjugo år sedan.

Konsthallen viktig mötesplats

Konsthallen är en av de mest välbesökta konsthallarna i Sverige och förra året fyllde Malmö Konsthall 40 år.

– Malmö Konsthall är en viktig mötesplats för både malmöbor och besökare. Konsthallschefen har en viktig roll i att utveckla och förstärka den positionen – vi tror att Mats Stjernstedt är rätt person att leda det arbetet, säger Sylvia Björk, Ordförande Kulturnämnden i Malmö.

sv