$left
$middle

Publicerad 2016-11-22 09:36

Senast uppdaterad 2016-11-22 09:41

Succé för nya akvariet

Det nya akvariet på Malmö Museer har fått en rivstart. Arton månader efter premiären kan utställningschef Josefine Floberg se tillbaka på en smärre publiksuccé.


– Under 2015 hade vi 440 000 besökare. Det gör oss till landets femte största museum, säger utställningschef Josefine Floberg.

Förväntningarna på det nya akvariet var förstås höga när premiären gick av stapeln den 8 maj 2015. Och nu står det klart att satsningen välkomnats av Malmöborna.

– Det har gått helt över förväntan. När vi öppnade ringlade sig köerna långt bort över bron och bemötandet ha varit helt överväldigande sedan dess.

Allt har gått nästan helt problemfritt, menar Josefine.

– I en så här komplicerad byggnation måste man räkna med en del barnsjukdomar, men vi har haft mycket mindre sådant än förväntat. Vi har haft lite problem med klimatanläggningarna i våra hägnen, men det har inte lett till några hemska effekter. Och så har vi fått justera skjutdörrarna ut till regnskogen eftersom det inte var helt tydligt för besökarna hur de skulle passera igenom. Men det är i stort sett allt. Inför premiären önskade vi att vi hade haft en längre testperiod för att köra in saker och ting ordentligt, men det visade sig fungera bra i alla fall.

En glädjande nyhet är att akvariet gått hem rejält inte bara bland vuxna och större barn utan även bland yngre.

– Vi bygger ju för alla, men vår primära målgrupp var barn i mellanstadiet. Så vi är glatt förvånade över hur många föräldrar som kommer dit med yngre barn. Vi hade inte trott att akvariet skulle vara riktigt så attraktivt för 1,5-åringar.

En förklaring till att akvariet fått ett fint mottagande kan vara användandet av brukardialoger.

– I alla basutställningsproduktioner använder vi brukardialoger för att få konkret input på vad besökarna vill. För akvariets räkning pratade vi med 52 barn. Det undanröjde många frågetecken och blev en slags kvalitetssäkring. Och roligt nog har vi fått fin bekräftelse från andra akvarier. Många i branschen uppskattar att vi inte bara har djur bakom glas utan även utställningsföremål ute i rummen. Och att det är fina miljöer och klart vatten.

Runt hörnet väntar ett antal nyheter.

– Just nu har vi ett försök med olika slags maneter. Vi har även provat att ha fjärilar i regnskogsavdelningen för att se hur de mår där. I regnskogen kommer vi att ha fler djur som rör sig i trädtopparna.

sv