$left
$middle

Publicerad 2016-12-13 11:33

Senast uppdaterad 2017-01-27 14:13

Design Malmö sätter staden på kartan

Design Malmö är Malmö stads strategiska arbete med profilområdet design. Fokus ligger på att samordna, synliggöra och stimulera den mångfacetterade och expansiva lokala scenen inom arkitektur, form, mode och design. Detta förvaltningsövergripande arbete leds av Caroline B Le Bongoat, strategisk utvecklare på kulturförvaltningen.

Vad händer just nu inom Design Malmö?

– I år har det varit stort fokus på samarbetet med Svenska ambassaden i London och Svenska institutet. Tillsammans med dem har vi bildat en styrgrupp för den svenska paviljongen på den första designbiennalen i London, där utställningen ”Welcome to Weden” visades.

– Under förberedelserna blev vi inbjudna att visa utställningen även på Swedish Style in Tokyo under Tokyo Design Week. Där genomförde vi aktiviteter tillsammans Svensk Form och deras utställning Ung Svensk Form 2016. Förutom utställningen ”Welcome to Weden” tog vi dit fem av formgivarna som fick möta den japanska designbranschen, öka sitt nätverk och få möjlighet att jobba vidare med Japan som marknadsplats.

– Att medverka på Swedish Style in Tokyo var också strategiskt viktigt eftersom Sverige och Japan firar 150 år av diplomatiska förbindelser under 2018. Under jubileumsåret sker många aktiviteter både i Sverige och Japan. Då kommer design och kreativa näringar att spela stor roll för att fortsätta stärka banden mellan länderna.

Caroline B LeBongoat

Vilka fler projekt är på gång?

– Jag representerar Malmö stad inom flera nätverk och projekt med fokus på design. Ett av dem är Southern Sweden Creatives som arbetar för att öka internationaliseringen och exporten av design, rörlig bild, film och digital media. Projektet är treårigt och pågår till och med 2018. Just nu planerar vi aktiviteter till möbelmässan Salone del Mobile i Milano nästa år. Och i början av december åker en delegation med åtta Malmöföretag till Hongkong och deltar i mässan InnoDesignTech Expo under Business of Design Week.

Vad sker på hemmaplan?

– Vi fortsätter det långsiktiga arbetet med att göra Design Malmö till en plattform som synliggör och stimulerar Malmöscenen inom arkitektur, form, mode och design. En viktig del av den uppgiften är att främja lokal produktion och stärka samarbetet formgivare och tillverkare. Men vi arbetar också på att skapa fler nationella samarbeten och lyfta Malmöbaserade aktörer till fler arenor. Fokus ligger helt enkelt på synlighet, nätverk och kommunikation.

Vilken nytta gör Design Malmö för staden som helhet?

– Design handlar om så mycket mer än stolar, bord och inredningsdetaljer. Designprocessen är ett utmärkt verktyg för att skapa förändring i staden och öka tryggheten och funktionaliteten i det offentliga rummet. God arkitektur, form och design bidrar till en stad där människor kan leva och verka i en trygg och stimulerande miljö. Eller med andra ord, ett hållbart Malmö för alla.