$left
$middle

Publicerad 2018-04-26 10:43

Senast uppdaterad 2018-04-26 11:19

Malmö värd för ICORN:s generalförsamling

ICORN safe not silent

Den 2–4 maj står Malmö stad som värd och medarrangör när ICORN – international cities of refuge network – arrangerar sina årliga konferensdagar för sin generalförsamling. Dessa kommer innehålla programpunkter, mestadels för stängd publik, som diskuterar villkoren för gästfrihet, yttrandefrihet, samt skydd och främjande av konstnärliga yrkesutövare som är hotade i sina hemländer.

Malmö stads roll

Årets tema för generalförsamlingen är ”safe not silent” vilket syftar till att ICORN skyddar och främjar kulturarbetare som trots en säkrare vardag inte låter sig tystas på grund av sitt arbete. Den 30 april till 9 maj kommer Malmö stad arrangera ett publikt ICORN-program gratis för allmänheten som innehåller konstutställningar, författarsamtal och poesikvällar med författare såsom Housam Al-Mosilli och Kamel Daoud. Dessutom visas Mike van Graans pjäs When Swallows Cry och den vietnamesiska artisten Mai Khôi uppträder med sin enda spelning i Europa i år – båda eventen sker på Malmö Live och är gratis.

– Vi ser fram emot att välkomna en bred publik av personer som arbetar för mänskliga rättigheter världen över, samtidigt som vi bjuder in Malmöborna att ta del av frågorna ICORN jobbar för genom våra publika event, säger Jasmina Cordero, projektledare på kulturförvaltningen.

Vad är ICORN?

ICORN är en oberoende organisation och ett fristående nätverk av stater och regioner som erbjuder skydd till författare, konstnärer och artister som är hotade på grund av sin yrkesutövning. 2010 startade Malmö stad residensprogrammet Fristad Malmö för förföljda kulturarbetare och gick i samband med detta med i ICORN-nätverket. Fristadsprogrammet innebär ett tvåårigt stipendium, fri bostad och ett nätverk i staden och regionens kulturliv för att kunna utvecklas konstnärligt och att få arbeta fritt inom sitt konstområde.

Läs mer om ICORN