$left
$middle

Publicerad 2017-03-27 11:00

Senast uppdaterad 2021-04-21 07:45

Barnfilmpriset 2017

Skådespelaren Julian Dennison tittar in i kameran.

Skådespelaren Julian Dennison från den prisbelönta filmen Hunt for the Wilderpeople

Filmen Hunt For The Wilderpeople av den regissören Taika Waititi är årets vinnare av Malmö stads barnfilmpris under barn- och ungdomsfilmfestivalen BUFF.

Malmö stads barnfilmspris delades i år ut för sextonde gången. Prissumman på 100.000 kronor gick i år till den Nya Zeeländska regissören Taika Waititi.

– Filmen är en fantastisk resa genom den Nya Zeeländska vildmarken, men också en inre resa hos en ung pojke som söker sin plats i tillvaron. Den ofta vågade humorn visar att barnkultur inte behöver vara tillrättalagd för att både roa och ställa viktiga frågor, säger Elisabeth Lundgren, kulturdirektör i Malmö Stad.

Taika Waititi har tidigare regisserat filmerna Eagle v Shark samt vampyrkomedin What We Do in the Shadows. Årets bidrag till BUFF är ett fartfyllt äventyr genom den Nya Zeeländska vildmarken. Och just närheten till naturen är en trend som synts i flera av årets barnfilmer.

– Det är intressant att så många filmer utspelas i naturen eller rentav vildmarken jämfört med tidigare år där många filmer varit i helt urbana miljöer. I årets filmer förflyttas publiken från bushen i Nya Zeeland till norr om Polcirkeln. Relationen mellan barn och djur inte minst hästar är ett annat framträdande drag, Elisabeth Lundgren.

Om filmen

Ingen vill ha föräldralösa Ricky Baker. När han flyttar hem till sin moster mitt ute i vildmarken blir han för första gången uppskattad för den han är. Men mostern går hastigt bort och Ricky lämnas ensam med hennes man, enstöringen Hec. För att komma undan myndigheterna fejkar Ricky sin egen död och ger sig ut i vildmarken. Hec söker upp honom. Men hack i häl finns också den hårdkokta polisen Paula och resten av Nya Zeelands befolkning.

Juryns motivering

Genom de mest oväntade vändningar, humor och filmisk innovation visar regissören att det trots allt finns en väg från att vara en outsider till att omfamna livet till fullo. I denna enastående film lyckas varje skådespelare, varje scen och varje replikskifte föra handlingen framåt och ständigt förundra publiken. Det är en fräck, ofta politiskt inkorrekt och samtidigt hjärtevärmande jakt på frihet.

Särskilt omnämnande

Juryn beslutade också att ge ett särskilt omnämnande till skådespelerskan Linnea Skog, för hennes fantastiska gestaltning i filmen Little Wings.

Prisutdelning

Priset delades ut på Rådhuset under fredagskvällen den 24 mars av kulturdirektör Elisabeth Lundgren.

Jury 2017

Elisabeth Lundgren, kulturdirektör, Kulturförvaltningen, Malmö stad. Oliver Ringer, regissör och vinnare av Malmö stads barnfilmspris 2016. Aneta Ozorek, producent vid flera polska filmfestivaler.
Sylvia Björk (S), ordförande i kulturnämnden, Malmö stad.
My Gillberg (MP), 1:e vice ordförande i kulturnämnden, Malmö stad.

Malmö stads barnfilmpris

Priset utdelas årligen i samband med BUFF till den filmskapare som enligt priskommitténs bedömning bidragit med den bästa barnfilmen på festivalen. Juryn lägger stor vikt vid kvalitet och nyskapande. Vinnaren belönas med 100 000 kronor och en statyett av Martin Jönsson.