$left
$middle

Publicerad 2018-03-25 12:05

Senast uppdaterad 2021-04-21 07:45

Barnfilmpriset 2018: The Breadwinner

Filmen The Breadwinner av regissören Nora Twomey är årets vinnare av Malmö stads barnfilmpris under barn- och ungdomsfilmfestivalen BUFF. Priset delas ut för sjuttonde året i rad och prissumman är 100 000 kr.

Om filmen

The Breadwinner är berättelsen om en tolvårig flicka i Afghanistan vars pappa en dag tas tillfånga av talibanerna. För att rädda sin familj klipper hon av sig håret och utger sig för att vara en pojke, vilket innebär att hon kan röra sig mer fritt. En ny, storslagen animerad film fylld av spänning och fantasi från skaparna av Havets sång. Golden Globe- och Oscarsnominerad i kategorin bästa animerade film.

Juryns motivering

Den animerade filmen The Breadwinner är full av spänning och fantasi och berättar om en modig afghansk flicka som gör allt för att hjälpa sin familj. Hon blir familjeförsörjare och upptäcker en ny värld av frihet och fara. Hennes mod gör henne till en förebild.

Filmen skildrar bristen på jämställdhet under talibanregimen och porträtterar komplexiteten i landet Afghanistan, en gammal civilisation full av berättelser och myter som fortfarande är relevanta. Den behandlar svåra ämnen som våld, kvinnoförtryck och krig på ett konstnärligt och innovativt sätt, vilket gör den till en film som berör många.

Prisutdelning

Priset delades ut på Rådhuset under fredagskvällen den 23 mars.

Jury 2018

Pernilla Conde Hellman, kulturdirektör, kulturförvaltningen, Malmö stad.
Maryam Naghibi, produktionsbolaget Soureh Cinema Organization i Iran.
Torfinn Iverssen, norsk filmregissör vars film Oskars Amerika var invigningsfilm på BUFF 2017.
Sylvia Björk (S), ordförande i kulturnämnden, Malmö stad.
My Gillberg (MP), 1:e vice ordförande i kulturnämnden, Malmö stad.
Nicola Rabi, (M), ersättare i kulturnämnden, Malmö stad.

Malmö stads barnfilmpris

Priset delas ut årligen i samband med BUFF till den filmskapare som enligt priskommitténs bedömning bidragit med den bästa barnfilmen på festivalen. Juryn lägger stor vikt vid kvalitet och nyskapande. Vinnaren belönas med 100 000 kronor och en statyett av Martin Jönsson.

BUFF

Med satsningar som på den internationella barn- och ungdomsfilmfestivalen BUFF vill Malmö fortsätta utvecklas och befästa stadens roll som en kreativ motor för filmområdet både lokalt och internationellt. Ett viktigt arbete för en ung stad där kultur för barn och unga prioriteras högt.

sv