$left
$middle

Publicerad 2019-03-29 11:58

Senast uppdaterad 2021-04-21 07:45

Filmpriser med tjejer i fokus

Malmö stads barnfilmpris och Unga filmjuryns pris 2019 i samband med BUFF Malmö Filmfestival går i år till filmer med tjejer i huvudrollerna.

Belgiska Fight Girl i regi av Johan Timmer får Malmö stads Barnfilmpris på 100 000 kr. Norska Harajuku i regi av Erik Svensson tog hem Unga filmjuryns pris på 25 000 kr.

Barnfilmprisjuryns motivering
Fight Girl är en inspirerande historia berättad ur barnperspektiv som handlar om ilska, vänskap och utmaningarna med att växa upp. Filmen är väl producerad ur alla aspekter från öppningsscenen till det dramatiska slutet och skådespeleriet knockar en.

Juryn
Jitendra Mishra, indisk filmproducent och promoter
Karla Von Bengtson, animationsregissör med flertalet filmer i bagaget.
Jamil Mani, serieskapare, illustratör, verksamhetsledare för Seriefrämjandet.
Helene Mohlin, filmproducent på MINT AB.
Ann Körling, filmutvecklare på kulturförvaltningen, Malmö stad.
Frida Trollmyr (S), ordförande kulturnämnden, Malmö stad.
Nicola Rabi, (M), andre vice ordförande kulturnämnden, Malmö stad

Unga filmjuryn

Unga filmjuryn utgjordes i år av elever i årskurs 8 på Slottstadens skola. Uppdraget för juryn är att utse bästa ungdomsfilm. De såg åtta filmer under BUFF och utsåg Harajuku till vinnande film.

Unga filmjuryns motivering
I denna nyskapande och välregisserade film tas vi med på en unik resa i huvudkaraktärens världar. Med enastående ljussättning, scenografi, manus och med exceptionell animering uppslukas vi som publik av en berättelse om identitet, familj och psykisk ohälsa som bara någon med ett hjärta av sten kan värja sig mot.

Priserna delades ut vid BUFFs avslutningsfest den 28 mars.