$left
$middle

Hygienisk verksamhet

Du som driver en verksamhet som erbjuder hygienisk, yrkesmässig behandling som kan innebära en risk för blodsmitta eller annan smitta genom användning av stickande/skärande verktygsmitta ska skicka in en anmälan till miljöförvaltningen.

Om du planerar att förändra, bygga om eller utöka din verksamhet ska du anmäla och även informera miljöförvaltningen om det. Alla hygieniska anmälningspliktiga verksamheter ska också ha dokumenterad egenkontroll.

Du kan tipsa miljöförvaltingen om du misstänker att någon utför en behandling som personen inte är behörig att utföra.

Exempel anmälningspliktiga verksamheter:

  • Tatuering och kosmetisk tatuering (permanent makeup/microblading)
  • Akupunktur
  • Piercing
  • Microneedling
  • Hijama (metod som behandlar blockeringar genom applicering av vakuumkoppar som skapas genom värme eller sug/pump)
  • Fotvård
  • Barberare, manikyr, pedikyr och frisörer som använder rakblad eller andra stickande/skärande redskap
  • Öronhåltagning
  • Solarium.

Anmälan för solarieverksamhet

Anmälan om solarieverksamhet ska bland annat innehålla en planritning över lokalen, redovisning av solariebäddar och solarielysrör, redovisning av egenkontroll samt kemikalieförteckning.

Solarieföreskrifter

Strålskyddssäkerhetsmyndighetens solarieföreskrift (SSMFS 2012:5) innehåller särskilda krav på information, råd till solkunder och krav på att rätt utrustning används på solarier. Endast moderna solarier får användas för kosmetiskt syfte, det vill säga solariet ska uppfylla strålskyddskrav i den europeiska produktssäkerhetsstandarden.

Solarieverksamheten ska bland annat ha

  • en skylt som visar att det är ett UV-typ 3-solarium
  • en rörskylt från tillverkaren som visar vilken sorts rör som ska användas i solariet
  • synligt placerade märkskyltar och varningstexter.

Vilka hygieniska verksamheter har anmälningsplikt?

Verksamheter som använder skärande och/eller stickande verktyg, vilket medför en risk för blodsmitta eller annan smitta, har anmälningsplikt. Det kan vara verksamheter som arbetar med skalpeller, rakblad och lansetter.

Tillsynen av hygienisk verksamhet

I de fall en verksamhet erbjuder dels behandlingar som omfattas av lagen (2021:363) om estetiska kirurgiska ingrepp och injektionsbehandlingar, dels behandlingar som anses vara yrkesmässig hygienisk verksamhet, ska både IVO och kommunen utöva tillsyn. Till exempel en verksamhet där både hårvård, fotvård, manikyr, nagelskulptering och estetiska injektionsbehandlingar erbjuds. Vid dubbelt tillsynsansvar kan IVO och miljöförvaltningen samverka.

Avgifter

Anmälningsavgift för hygieniska behandlingsverksamheter

Alla som startar en hygienisk behandlingsverksamhet som är anmälningspliktig (skärande/stickande) ska betala en anmälningsavgift som varierar beroende på risk.

De verksamheter som använder stickande/skärande verktyg men där det generellt inte föreligger någon risk för blodsmitta (barberare, manikyr, pedikyr och frisörer med rakblad) betalar ingen anmälningsavgift utan timdebiteras istället.

Du hittar anmälningsavgiften för hygieniska verksamheter under punkt 4.3.B Anmälan i Detaljerad bilaga till taxa enligt miljöbalken på Taxor och avgifter inom miljö- och hälsoskyddstillsyn.

Årlig avgift

Du som driver verksamhet med tatuering, kosmetisk tatuering, hijama eller annan behandling som bedöms innebära en större risk, betalar en årlig tillsynsavgift.

Årsavgift tas inte ut för verksamheter som miljöförvaltningen bedömer innebär lägre risker, som verksamheter med fotvård, microneedling, akupunktur, barberare, manikyr, pedikyr och frisörer med rakblad etcetera. När miljöförvaltningen inspekterat dessa verksamheter tar vi istället en timavgift enligt Malmö stads taxa för handläggningstiden.

Du hittar årliga avgiften för hygienska verksamheter under punkt 4.3.C Tillsyn i Detaljerad bilaga till taxa enligt miljöbalken på Taxor och avgifter inom miljö- och hälsoskyddstillsy.

Lokal för hygienisk verksamhet

En lokal för hygienisk verksamhet bör inte användas till något annat än den verksamhet som den är till för. Lokalen bör exempelvis inte användas som bostad eller för omfattande försäljning.

Krav som gäller för lokalerna

  • Separat diskbänk med vask för rengöring av redskap ska finnas i lokalen (dubbla vaskar ska finnas vid fotvårdsverksamhet).
  • Tvättställ med flytande tvål och pappershanddukar ska finnas i behandlingslokalen.
  • Steriliseringsutrustning som ska kontrolleras regelbundet.
  • Golv, väggar, tak och annan inredning ska utformas så att de lätt kan rengöras.
  • Inga textilmattor på golv.
  • Toalett med tvättställ till kunder och personal
  • Städutrymme med vask för smutsigt städvatten samt varmt och kallt vatten.

Ventilation

  • Städutrymmet ska ha välfungerande ventilation.
  • Ventilationen i behandlingslokalen ska ha ett luftflöde på minst sju liter per sekund och person som samtidigt beräknas uppehålla sig i lokalen.

Ambulerande/mobil hygienisk verksamhet

Om du ska ha en mobil verksamhet – exempelvis erbjuda hygienisk behandling på företag eller arbetsplatser, vid hembesök eller i husvagn/husbil – bör detta anmälas till varje kommun där behandlingen utförs.

Samma krav på allmän hygien, hantering och i förekommande fall smittrening av instrument eller användning av engångsmaterial gäller som för de stationära verksamheterna.

Förändring i verksamheten

Om du driver en anmälningspliktig verksamhet och planerar förändringar eller utökad verksamhet, till exempel flytta till annan lokal eller om det ska göras större lokalförändringar som till exempel ombyggnation eller tillbyggnader innebär i regel alltid anmälningsplikt. Det ska anmälas till miljöförvaltningen antingen genom att använda anmälningsblanketten eller genom att e-posta till miljo@malmo.se. Tänk på att vissa ändringar eller utökningar kan innebära behov av tillsynsbesök, vilket kan medföra en avgift.

Exempel på förändringar som kräver en ny anmälan:

  • Byte av lokal
  • Större lokalförändringar

Exempel på förändringar som du ska informera miljöförvaltningen kan vara:

  • Byte av verksamhetsnamn eller organisationsnummer
  • Byte av faktureringsadress eller postadress
  • Ombyggnation: mindre lokalförändringar
  • Information om lärlingar eller gästverksamhetsutövare
  • Utbildningar i redan godkänd lokal
  • Utökning med ny stickande eller skärande behandling.

Egenkontroll för hygieniska verksamheter som är anmälningspliktiga

Du som driver en hygienisk verksamhet har ett ansvar att kontrollera din verksamhet. Detta för att minska riskerna för att sprida smitta och allergi till dina kunder, minska verksamhetens miljöpåverkan och öka säkerheten för både kunder och personal.

Egenkontroll för hygieniska verksamheter som inte är anmälningspliktiga

Verksamheter som inte använder stickande/skärande verktyg och därför inte är anmälningspliktiga – som till exempel frisörer (som inte använder stickande/skärande verktyg), laserbehandlare och massörer – omfattas också av miljöbalkens grundkrav på egenkontroll.

Hantering av riskavfall

Använder du i verksamheten skärande och stickande verktyg, till exempel skalpellblad och nålar, ska de hanteras separat som riskavfall. Riskavfall ska läggas i speciella avfallsburkar/godkända förpackningar. Burkarna ska alltid märkas med stickande/skärande.

Apotek ska inte ta emot farligt avfall/riskavfall från företag.

Beställ godkända avfallsburkar/förpackningar

På Sysav kan du beställa burkar och emballage som du använder för att slänga riskavfall.

Kontakta oss

Avdelningen för miljö- och hälsoskydd

Telefon:
040-34 35 15
Postadress:
Avdelningen för miljö- och hälsoskydd Miljöförvaltningen 205 80 Malmö
Besöksadress:
Bergsgatan 17
Besökstider:
Vardagar klockan 09.00–12.00 och 13.00–15.30
sv