Malmö stad
$left
$middle

Hållbar mobilitet

Hållbar mobilitet innebär att göra det möjligt för människor att resa, och varor att transporteras, på effektiva, tillgängliga och klimatsmarta sätt. Malmö stads mål är att öka resandet med kollektivtrafik och cykel och minska miljö- och klimatpåverkan.

I Malmö ska gång, cykel och kollektivtrafik vara det självklara valet. Genom att främja detta, tillsammans med effektiva godstransporter och en miljöanpassad biltrafik, kan vi skapa ett hållbart transportsystem anpassat för människan och för staden.

Därför behöver vi hållbar mobilitet

År 2020 stod bilar och transportfordon för 33 procent av Malmös växthusgasutsläpp och orsakade dessutom luftföroreningar och buller. Utvecklingen med omställning till hållbar trafik och mobilitet ska fortsätta och intensifieras.

Malmö liksom andra städer står inför en stor omställning av hur vi rör och transporterar oss. Utvecklingen spelar en avgörande roll för att uppnå de globala målen om hållbar utveckling 2030.

Trafik- och mobilitetsplan

Trafik- och mobilitetsplanen beskriver hur en progressiv och holistisk trafikplanering kan bidra till att skapa ökad livskvalitet för fler Malmöbor, besökare och verksamma. Malmö växer och stadens utmaningar kräver att traditionella metoder kompletteras med nya. Med planen tar Malmö stad ett helhetsgrepp för att möta framtidens utmaningar och skapa en hållbar mobilitet i Malmö.

Trafik- och mobilitetsplan

Just nu är dokumentet Trafik- och mobilitetsplan inte tillgängligt att ladda ner på malmo.se. Vill du få tillgång till dokumentet så skickar du ett mejl till fgk@malmo.se för att begära ut handlingen.

Sustainable urbal moblity plan

At the moment the document Sustainability Strategy for Sege Park is not available for download on malmo.se. If you want access the document, please send an email to fgk@malmo.se to get a digital copy of the document.

Resvaneundersökning

Var femte år genomför Malmö stad tillsammans med Region Skåne och andra kommuner en resvaneundersökning. Den skickas ut till 125 000 slumpvis utvalda skåningar. Resultatet ger kunskap om hur vi reser i Regionen och är ett viktigt underlag för Malmö stads trafikplanering och analyser av trafikströmningar i staden.

Resultat från resvaneundersökningen

Det aktuella resultatet är från 2018. Under hösten 2023 genomfördes den femte undersökningen och resultatet från denna presenteras våren 2024.

Sidan senast uppdaterad:

sv