$left
$middle

Under 2023-2024 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Katja of Sweden

Företag inom svensk mode- och konfektionsindustri som stod för nytänkande och nyskapande. Sparsmakade och bekväma kläder i naturmaterial samt vacker, praktisk skodesign blev en banbrytande och framgångsrik trend världen över.

Fotografi på färgglad och mönstrad dräkt.

Utbildning i Sverige och USA

Karin Ingered Hallberg, 1920-2017, känd som Katja of Sweden, var svensk modedesigner och formgivare. Hon utbildade sig mellan 1938 och 1940 vid Tekniska skolan och gick 1942 på Beckmans i Stockholm. Under 1946 och 1947 fortsatte hon sina studier vid Parsons The New Scholl for Design i New York samtidigt som ett samarbete med varuhuset, Lord & Taylor i New York etablerades. Det var under den tiden som hon träffade sin andra make, Rod Geiger, 1915-2000, en filmproducent och regissör.

Arbetade i Rom på 50-talet

Katja och Rod lämnade USA på 50-talet och bosatte sig i Rom där Katja öppnade en ateljé. I Rom fanns Rods vän Roberto Rossellini och hans fru Ingrid Bergman som blev kund hos Katja, i likhet med andra berömdheter.

Framgångsrikt arbetsliv i Sverige

1953 flyttade modedesignern med sin familj till Sverige och bosatte sig i skånska Huaröd. Katja startade sin karriär på nytt, denna gång som oberoende formgivare och modeskapare. Ett framgångsrikt företag under namnet ”Katja of Sweden” tog form. Rod var under större delen av sitt liv verksam som affärspartner och ekonomisk rådgivare till sin hustru.

Samarbete mellan Katja och trikåföretaget MMT

Redan 1954 upprättades det ett samarbete mellan Katja Geiger och det skånska trikåföretaget MMT, Malmö Mekaniska Tricofabrik. Samverkan mellan företagen blev ett fruktbart och långvarigt etablissemang. Katjas praktisk designade jerseyklänningar samt stickade plagg skapade en enorm exportframgång för både ”Katja of Sweden” och MMT.

Samarbete med unga konstnärer

Katja Geiger inledde ett samarbete med dåtidens unga konstnärer inom textil och formgivning, bland annat Viola Gråsten, Astrid Sampe, Sven Fristedt och Carl Johan De Geer. Detta bidrog till att ge produkterna en särskild karaktär.

Flyttade till USA 1975

Samarbetet med de svenska företagen upplöstes 1975. Efter en uppmärksammad konflikt med Skattemyndigheten i Sverige lämnade Katja och Rod landet och flyttade tillbaka till USA. Väl på plats grundade paret ett nytt företag med inriktning på hemtextil, bruksvaror och även design av miljöer.

Tillbaka i Sverige på ålderns höst

År 1996 kom paret tillbaka till Sverige och bosatte sig först i skånska Huaröd och sen i Tollarp i närheten av Kristianstad.

I Malmö museums samlingar förekommer det en samling av föremål designade av ”Katja of Sweden”.

Lågsko med mönster och färger

  • Asp, Jenny, Katja of Sweden. Om framväxten av en ny klädfilosofi för den moderna kvinnan. 1998.
  • Geiger, Katja, Katja of Sweden. Mode och design utan gränser. En biografi. 2000.
  • Kant, Katinka. En personlig historia om utställningsaktuella Katja of Sweden. Artikel i Damernas värld. 2 juli 2019.
sv