$left
$middle

Under 2021-2022 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Katja of Sweden

Företag inom svensk mode- och konfektionsindustri som stod för nytänkande och nyskapande. Sparsmakade och bekväma kläder i naturmaterial samt vacker, praktisk skodesign blev en banbrytande och framgångsrik trend världen över.

Utbildning i Sverige och USA

Karin Ingered Hallberg, 1920-2017, känd som Katja of Sweden, svensk modedesigner och formgivare utbildade sig mellan 1938 och 1940 vid Tekniska skolan och gick 1942 på Beckmans i Stockholm. Under 1946 och 1947 fortsatte hon sina studier vid Parsons The New Scholl for Design i New York samtidigt som ett samarbete med varuhuset, Lord & Taylor i New York etablerades. Det var under den tiden som hon träffade sin andra make, Rod Geiger, 1915-2000, en filmproducent och regissör.

Arbetade i Rom på 50-talet

Katja och Rod lämnade USA på 50-talet och bosatte sig i Rom där Katja öppnade en ateljé. I Rom fanns Rods vän Roberto Rossellini och hans fru Ingrid Bergman som blev kund hos Katja, i likhet med andra berömdheter.

Framgångsrikt arbetsliv i Sverige

1953 flyttade modedesignern med sin familj till Sverige och bosatte sig i skånska Huaröd. Katja startade sin karriär på nytt, denna gång som oberoende formgivare och modeskapare. Ett framgångsrikt företag under namnet ”Katja of Sweden” tog form. Rod var under större delen av sitt liv verksam som affärspartner och ekonomisk rådgivare till sin hustru.

Se även:

sv