$left
$middle

Under 2022-2023 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Fougstedts Klädes- & Konfektions AB

Fougstedts Klädes- & Konfektions AB

Foto Carl Wilhelm Roikjer. Tillhör Malmö Museer

Konfektionsfirma som grundades 1857 och som bytte skepnad många gånger.

C & M Fougstedt grundades 1857 av Carl August Fougstedt. Samma år blev brodern Magnus delägare i företaget, som sålde tyger till Malmös skräddare. Vid sekelskiftet startades tillverkning av pälsvaror i lokaler på Tegelgårdsgatan, därefter kapptillverkning. Butiken vid Stortorget inreddes som modevaruhus.

På bottenvåningen låg butiken, en våning upp arbetade sömmerskorna och överst låg kappdirektörens kontor, från vilket han härskade över alltsammans. Läget på Stortorget var det bästa. Alla Malmös bemedlade damer köpte sin kappa på Fougstedts.

Rekonstruktion av företaget

Efter första världskriget drabbades företaget av  konfektionskrisen och försattes i konkurs 1926, men rekonstruerades under namnet Fougstedts Klädes- & Konfektions AB.

sv