Fenomenet censur innebär att någon vill och har möjlighet att påverka en eller flera författare från att verka och höras. Censuren kan yttra sig på olika vis och ha olika grova följder. De grövsta följderna som drabbar författare, poeter, journalister och dramatiker är avrättningar, fängelse eller tortyr. Det är även vanligt förekommande runt om i världen att författare hotas, förföljs och drivs till exil till ett annat land. Vanligt är att böcker (och andra former av text) förbjuds från att säljas eller att ges ut i ursprunglig form. Det är även vanligt att en del böcker tas bort från bibliotek och skolor för att innehållet anses stötande.
Vanliga utövare av censur har ofta varit regeringar. Censur av det skrivna ordet behöver dock inte alltid utföras av regeringar och myndigheter. Censur kan även drivas fram av religiösa auktoriteter, massmedia, affärsdrivande verksamheter, skolor eller släkt och familj. Det kan handla om påtryckningar från allmänheten eller specifika intresseorganisationer gentemot bibliotek eller skolor om att plocka bort böcker. Den gemensamma nämnaren mellan statligt sanktionerad censur och censur framdriven av en upprörd allmänhet är uppfattningen att befolkningen i allmänhet och barn i synnerhet måste skyddas mot det som anses moraliskt skadligt eller politiskt farligt. Grunden för detta förtryck av det skrivna ordet kan vara nationalistisk, rasistisk, traditionalistisk eller sexistisk m.m.
Censur på grund av ett regimkritiskt innehåll kan nog idag, globalt, vara det vanligaste skälet till censur av litteratur. I en auktoritär regim där demokratin är begränsad eller icke-existerande upplevs en kritiskt hållen skildring av en regering, myndighet eller land som hotfullt och farligt gentemot rådande ordning och styrning.
De exempel vi lyfter här fokuserar på censur av litteratur som är av mer samtida slag. Exemplen visar på olika orsaker till censur såsom etnicitet, kön, regimkritiskt innehåll, religionskritiskt innehåll och sexuellt innehåll. De exempel vi lyfter här är utbytbara och hade kunnat ersättas av åtskilliga andra exempel genom historien. Vad våra exempel visar är att censur av litteratur, författare och andra skrivande personer är ett återkommande inslag i världen idag. Censur och hoten mot det fria ordet är ett reellt problem här och nu, för att se detta kan man besöka den oberoende organisationen Freemuses hemsida, som fortlöpande för statistik och identifierar de försök till censur som förekommer runt om i världen.
Intressanta länkar
Vill du ta reda på mer om förbjuden litteratur? Vi har här samlat länkar till olika hemsidor med information om censurerad kultur och till organisationer som arbetar med frågor om konstnärlig yttrandefrihet.
http://www.wiki.ncac.org/Main_Page
http://www.ala.org/advocacy/bbooks
https://bannedbooksweek.org/
https://www.icorn.org/
https://pen-international.org/who-we-are/case-lists
http://onlinebooks.library.upenn.edu/banned-books.html
https://libguides.ala.org/Researchingchallengedbooks/Resources
http://cbldf.org/
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_books_banned_by_governments
https://people.howstuffworks.com/book-banning.htm
https://freemuse.org/