Malmö stad
$left
$middle

Böcker i strid mot religiösa uppfattningar

Religionsfriheten, och friheten att utmana religioner, är en av demokratins grundpelare. Det här är en frihet som står under ständig utmaning, vilket många författare världen över får erfara varje år.

Religionsfrihet innebär att varje individ är fri att ha den trosuppfattning man vill och utöva denna tro hur man än vill. Dessutom innebär religionsfriheten friheten att kritisera religiösa samfund, trosuppfattningar, religiösa ledare med mera. Religionsfriheten räknas till de mänskliga rättigheterna och finns bland annat i Europakonventionen.

I sekulära länder som Sverige kan denna frihet framstå som självklar men i de länder som är starkare präglade av religion, där de religiösa samfunden är starkare kopplad till staten, kan det innebära komplikationer att kritisera religion. I synnerhet för författare och konstnärer.

Harry Potter-serien (1997-2007) av J.K Rowling

Böckerna om trollkarlen Harry Potter har som få andra bokserier haft en tydlig effekt på den moderna populärkulturen. Sedan den första boken om pojken som överlevde kom 1997 har fenomenet Harry Potter knappt dalat i popularitet.

Med klassiska teman som det onda mot det goda, kraften i kärlek och vänskap kryddat med magiska väsen, trollformler och en spännande intrig har J.K. Rowlings bokserie blivit känd världen över.

Bokomslag till en Harry Potter-bok. På omslaget syns ett slott på ett högt berg. Fler berg syns lång bort i bakgrunden.

Omslag till Harry Potter och de vises sten av J.K Rowling

Därför förbjöds Harry Potter-serien

Även om böckerna har älskats av många har de också mött på mycket motstånd. De magiska, och enligt vissa, ockulta inslagen har föranlett förbud i både Saudiarabien och i USA (på lokal nivå).

Böckerna anses gå emot respektive lands religiösa uppfattningar, det vill säga islam och kristendom. Magin i böckerna ses som ondskefull och att det går emot gud. Boken har bränts på bål i USA vid minst sex olika tillfällen.

Även i Sverige har en kristen religiös friskola valt att plocka bort boken från skolans skolbibliotek.

Idag kritiseras författaren även för transfobi efter uttalanden på Twitter, vilket har föranlett många som tidigare har älskat Harry Potter att bojkotta böckerna och filmerna.

Da Vinci koden (2003) av Dan Brown

Dan Browns roman om Robert Langdon, professor i religionssymbolik, är en av 2000-talets största litterära succéer. Boken har sålts i många miljoner exemplar och finns översatt till 44 olika språk.

I boken dras Robert Langdon in i en mordutredning i Paris och upptäcker där en kamp mellan Opus dei (en katolsk organisation) och Priuere du Sion (ett franskt brödraskap) över huruvida Jesus i själva verket var gift och fick barn tillsammans med Maria Magdalena.

Enligt den teorin ska dessa arvingar till Jesus vara bland oss än idag.

Bokomslag som föreställer Da Vinci koden. Omslaget är vinrött och lila med tecken och symboler i vitt.

Da Vinci koden (2003) av Dan Brown.

Därför förbjöds Da Vinci koden

Bokens innehåll har utsatts för mycket kritik.

Teorin om att Jesus fick barn och att hans arvingar lever än i dag ses som hädelse i flera länder och den har förbjudits i bland annat Libanon, Iran, Egypten, delar av Indien och Vatikanstaten.

Boken har även stött på kritik från vetenskapligt håll för att skarva med sanningen. 

Kontakta oss

Malmö stads kontaktcenter

Telefon:
040-34 10 00
Telefontider:
Vardagar 08.00–17.00

Sidan senast uppdaterad:

sv