$left
$middle

Under 2022-2023 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

IK Sparta

IK Spartas logotyp. Logotypen är grön och gul med texten Sparta

Världskänd atletklubb och brottarförening som startade i Malmö 1904.

Vart fjärde år hålls olympiska spel. Under några veckor riktas blickarna mot idrottare från hela världen som tävlar om att stå högst på prispallen. För Sverige har brottning varit den gren som genom åren genererat flest guldmedaljer i spelens historia. Av 28 svenska brottarguld har lilla IK Sparta i östra Malmö tagit hem hela 5 stycken, alla i den antika stilen. Ett fenomenalt facit.

Föreningens tillkomst

Sadelmakare Olof Olofson var trött på ungdomens syndiga och dåliga leverne. Under en resa till Köpenhamn hittade han vad han sökte och den 8 januari 1904 drog han igång IK Sparta. Tanken var bland annat att de så kallade Backabusarna från Kirsebergs arbetarklass skulle få en meningsfull fritid i idrottsklubben. Träningarna kom till en början att förläggas till Rörsjöstadens brandstations gymnastiksal.

Krav på levnadssätt och uppträdande för medlemmar

Medlemskapet innebar krav på ett ”ordentligt levnadssätt och uppträdande,” både för den enskilde individens och klubbens bästa. Kom man inte i tid till träningen klockan åtta om kvällen och elva på förmiddagen på söndagar och helgdagar blev det böter på 10 öre.

Fler grenar inom klubben

I IK Sparta har alltid brottning varit den framgångsrikaste sektionen. Men en rad andra grenar som tyngdlyftning, boxning, cykel och fotboll har också utövats. Inom fotbollen fanns ett nära samarbete med Malmö FF som vid några tillfällen stöttade ekonomiskt.

Stor tävlingsverksamhet

År 1906 anslöt sig klubben till Svenska riksidrottsförbundet och 1908 till Skånes Idrottsförbund. Klubben hade även infört friidrott och bollspel på sitt program och medlemskapen i de båda förbunden ansågs vara ”till gagn för klubben då de på så sätt kom i närmre och intimare samarbete med de så kallade "öfverklassidrottsföreningarna”. Klubben hoppades även att det skulle medföra ett större intresse för brottningstävlingarna. År 1909 arrangerade klubben EM i brottning, de fösta som hittills arrangerats i Sverige. Tävlingarna ägde rum på Hippodromen och Sparta tog hem två av mästerskapstitlarna.

Flera prisbelönta idrottspersoner

År 1908 tog Fritog Mårtensson Spartas och Sveriges första OS-guld i brottning. Calle Westergren erövrade tre OS-guld 1920, 1924 och 1932 och 1948 erövrade Gustaf Freij det femte OS-guldet.

sv