$left
$middle

Under 2021-2022 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

IK Sparta

IK Sparta logotype

Världskänd atletklubb och brottarförening som startade i Malmö 1904.

Vart fjärde år hålls olympiska spel. Under några veckor riktas blickarna mot idrottare från hela världen som tävlar om att stå högst på prispallen. För Sverige har brottning varit den gren som genom åren genererat flest guldmedaljer i spelens historia. Av 28 svenska brottarguld har lilla IK Sparta i östra Malmö tagit hem hela 5 stycken, alla i den antika stilen. Ett fenomenalt facit.

Klubbens mest kända brottare Frithiof Mårtensson, Calle Westergren och Gustav Freij erövrade sammanlagt fem OS-guld

Föreningens tillkomst

Sadelmakare Olof Olofson var trött på ungdomens syndiga och dåliga leverne. Under en resa till Köpenhamn hittade han vad han sökte och den 8 januari 1904 drog han igång IK Sparta. Tanken var bland annat att de så kallade Backabusarna från Kirsebergs arbetarklass skulle få en meningsfull fritid i idrottsklubben. Träningarna kom till en början att förläggas till Rörsjöstadens brandstations gymnastiksal.

Krav på levnadssätt och uppträdande för medlemmar

Precis som i övriga föreningar var det inval som gällde för att bli medlem och inledningsvis benämndes medlemmarna med titulaturen herr, efterhand anslöt sig brandsoldater, fabriksarbetare, maskinister och järnarbetare

Medlemskapet innebar krav på ett ”ordentligt levnadssätt och uppträdande,” både för den enskilde individens och klubbens bästa. Kom man inte i tid till träningen klockan åtta om kvällen och elva på förmiddagen på sön- och helgdagar blev det böter på 10 öre.

Äldre tidningsurklipp