$left
$middle

Under 2022-2023 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Malmö FF

Malmö FF, årg. ca 1975

Malmö FF, årg. ca 1975

Malmö Fotbollsförening som bildades 1910 har kommit att bli en av Malmös största symboler.

Knappt ett år hade gått sedan BK Idrott accepterat att bli en del av Idrotts-föreningen Kamraterna. IFK ville med hjälp av BK Idrott få fart på fotbolls-sektionen men samarbetet med de tidigare Bollklubbsmedlemmarna gnisslade snart och trivseln ville aldrig infinna sig i kamratföreningen. Med Werner Mårtensson och Fritz Landgren i spetsen beslöt ynglingarna i gamla BK Idrott att åter stå på egna ben. Den 24 februari 1910 bildade man en ny förening, nu med namnet Malmö Fotbollförening.

Eric Persson kommer in i bilden

1925 fick föreningen en ny medlem vars gärningar har gett outplånliga avtryck inom fotbollen, såväl i Malmö FF som i övriga Sverige. Hans namn var Eric Persson. Den progressive Eric, eller Hövdingen som han kom att kallas, var snabb med att utveckla nya idéer inom föreningen.

Bråk mellan IFK och MFF

Det fanns dock motståndare som hade svårt att acceptera delar av hans handlande och 1934 flammade bråket mellan IFK och MFF upp på nytt. IFK anmälde Malmö FF till Svenska fotbollförbundet för att de hade överträtt amatörreglerna. De himmelsblå blev tvångsnedflyttade till division 2. En oförrätt Eric Persson aldrig glömde. Efter den händelsen fanns det inget som tog fram skåningen i Eric så som IFK Malmö. Han kom för alltid att se rött när han såg gult.

sv