$left
$middle

Ribersborgsstranden

Ribersborgs strand - eller Ribban som den oftast kallas - är Malmös mest besökta strand.

Under hela sommarhalvåret fylls stranden med både malmöbor och besökare som njuter av sol och bad. På kvällarna ändrar stranden karaktär och grillare samsas med salsapartyn och flanörer. Inte blir det hela sämre av att stranden ligger på promenadavstånd från city.

Vid stranden finns aktiviteter för alla; utegym, volleybollplaner, ett tillgängligt bad, avgränsat område för nakenbad, flera kiosker, småbåtshamn och en stor välbesökt hundrastplats.

Ribersborgs kallbadhus - en av stadens och strandens symboler - finns tillgänglig för alla som vill bada och basta även under de mer kyliga delarna av året.

Ribbans historia

Stranden vid Ribersborg var ursprungligen stenig och långgrund, med en tidvis kväljande doft av ruttnande tång. Järnvägen mellan Malmö och Limhamn hade lagts en bit ner i det låga vattnet och innanför denna bildades pölar med stillastående vatten vars stank spreds in över de västra delarna av Malmö.

För att åtgärda detta ritades ett förslag till strandpromenad av stadsträdgårdsmästare Wollf 1890. I samband med arbetet av Slottsparken gjorde Edward Glaesel 1899 ett elegantare förslag, men strandpromenaden, dvs den nuvarande Öresundsparken, färdigställdes inte förrän 1924. Denna ritades då av Glaesels elev Erstad-Jörgenssen. I och med detta grundlades det stråk som leder från Malmö centrum längs kusten till Sibbarp badpark.

Under efterkrigstiden utvidgades anläggningen till ett sammanhängande strandlandskap under stadsträdgårdsmästare Åke Steens ledning.

I anslutning till stranden finns det sju offentliga toalettbyggnader.

Karta över toaletter på området.

Under 15 mars–15 september får hundar inte vara med på
stranden, inte ens i koppel.

Endast på gång- och cykelbana får hundar medfölja kopplade. Undantag gäller för hundrastplatserna på Ribersborgsstranden och Lernacken.

På Ribersborgsstranden finns två hundrastplatser, Ribersborg och Hylliekroken. Här får hundar under uppsikt springa lösa året om.

På dagtid, kl. 9–17, får man grilla men bara inom de av kommunen anordnade grillplatserna. Här finns fasta grillar men man kan även använda medhavd grill.

Övriga tider är det tillåtet att grilla även utanför grillplatserna. Tänk på att grillning direkt
på marken aldrig är tillåten.

sv