Trädgårdarna

Med början vid växthuset tar vi er med på en färd genom trädgårdens olika delar.

Plantskolan

Här driver vi upp våra sommarblommor och grönsaksplantor inför varje säsong. Vi har ett litet produktionsväxthus och ett ”finväxthus” som vi har workshops och föreläsningar i.

Grönsaksfälten

Här finns ett fält som har perenna grönsaksväxter. Ett annat kallar vi Victory Gardens som visar hur man kan odla ett dekorativt sätt odla mycket och länge på en liten plats.

Skolträdgården

Skolträdgården är en plats skapad för barnen där de på ett lekfullt sätt kan lära sig mer om odling genom att delta i våra pedagogiska odlingskoncept. Här finns en pollinatörsplantering, ett stort insektshotell och både perenna- och ettåriga grönsaker.

Ängen

Brukas av många för picknick och lugna stunder bland surrande bin. På ängen växer gamla danska och skånska äppelsorter, päron och plommon.

Rosenträdgården

Blommar året runt, men framförallt på våren då flera aklejasorter, iris och kejsarkronor står i flor. Under sommaren lockar mängder av doftande gammeldags Austenrosor besökare att slå sig ner under träden som både skänker skugga och trygghet.

 

Slottsträdgårdens praktrabatt.

Slottsträdgårdens praktrabatt.

Praktrabatten

Är 150 meter lång och fem meter bred. Den är uppbyggd kring tre huvudteman: den Varma rabatten, Rosalila och den lite halvskuggiga rabatten som vi kallar Blommor och blad.

De två förstnämnda är traditionella "mixed borders" med stora grupper av blommande perenner och inslag av buskar och tvååriga växter, medan den halvskuggiga rabatten har en mer informell struktur uppbyggd kring bladens färger och former. Inspiration har hämtats från engelska förebilder, men även Holland har tjänat som en stor inspirationskälla.

Tematrädgårdarna

Japanska trädgården

Inspirerad av den moderna japanska trädgårdskonsten och zenbuddismen. Få växter ger renhet och plats för kontemplation. Här växer svarttall och kinesisk blomsterkornell i ett "granithav". Går man över bron ser man havets olika ansikten. Design: John Taylor.

Under poppelträdet

Denna trädgård är inspirerad av den spanska arkitekten Gaudí formspråk med sina organiska murar med små sprickor och håligheter för insekter och växter att flytta in. Växtmaterialet är valt så att det ständigt händer saker året runt. En plats för vila och kontemplation med utsikt över vallgraven. Design: Linnéa Dickson.

Heidis trädgård

En stilfull trädgård med ett strikt formspråk, ritad av trädgårdsdesigner Heidi Palmgren. Trädgårdens ryggrad är klotjärnek, klotbuxbom bambu. Under högsommaren blommar här stäppsalvia, vit solhatt och bergsvallmo. Allra vackrast är trädgården under hösten - då vit höstanemon letar sig upp bland de kubistiska formerna. Design: Heidi Palmgren.

Nya perennträdgården

Trädgården kanske uppfattas som oplanerad. På ett sätt är det rätt. Tanken är att den ska efterlikna en naturlig rabatt i det fria. Men det finns ordning i detta kaos. Tidig vår är trädgården täckt av hundratals vårlökar. Allra vackrast är trädgården när både körsbärsträdet och magnolian står i blom samtidigt. Under vintern står alla växterna oklippta. Det är vackert, skapar övervintringsmöjligheter för insekter och ger samtidigt småfåglarna mat. Design: John Taylor.

Torrt och frodigt

Torra och vad de flesta skulle kalla dåliga lägen kan utnyttjas för att skapa lättskötta planteringar. Växter från olika stäpp- och ökenområden är anpassade för att klara extrema förhållanden och trivs bättre ju kargare det är. För dem är det torra väldränerade läget alldeles utmärkt och gör att de kan trivas i vårt kallare regnigare klimat. För att tåla torka har växterna utvecklat t.ex. ludna, silvriga eller suckulenta blad för att minska avdunstningen medan lökväxter har valt att gå i vila under den torraste tiden. Alla bäddarna är uppbyggda av bara sand. Tanken med planteringen är att få en känsla av en frodig torräng med växter från såväl Centralasien, Kaukasus, USA och Sydafrika. Murarna av kalksten från Falköping ger de strikta formerna som passar i en slottsträdgård och känslan av en gammal överväxt ruin. Design: Peter Korn.

Linnéträdgården

2007 var det 300 år sedan Carl von Linné föddes. I samband med jubileet skapades denna trädgård i miniatyr till Linnés ära. Design: John Taylor.

2019 bygger vi om trädgården med hjälp av två trädgårdsingenjörsstudenter från Alnarp, SLU. Trädgårdens framtida fokus kommer att tillgängliggöra Linnés läror för pedagoger och skolor. Mer information kommer.

Turboträdgården

Med denna trädgård vill vi visa frodighet och växtkraft. Här växer storbladiga växter som verkligen har en "turbo-tillväxt" om de bjuds på god mat och dryck. Vi har höjt växtbädden och fyllt på med en riktigt god jord laddad med näring. Dessutom kommer flertalet av träden att markhamlas likt gammalt stubbskottsbruk. Detta innebär att man med några års mellanrum sågar ned dem i marknivå och följden blir mycket kraftiga årsskott med enorma blad. Design: Peter Linder.

Klimatträdgården

Här växer värmeälskande palmer, gräs och bambu. Växter som egentligen kräver varmare klimat för att klara sig. Trädgården visar vilka växter vi kan odla när klimatförändringarna blir verklighet. Och vad temperaturhöjningen innebär för oss. Ett mildare klimat kommer helt enkelt att ge oss nya trädgårdsupplevelser. Växter som förr inte kunde övervintra på våra breddgrader kan i framtiden växa här. Design: Sydväst arkitektur & landskap i samarbete med landskapsarkitekt Magnus Svensson.

Senast ändrad: 2019-02-20 14:29