$left
$middle

Trädgårdar

Slottsträdgården består av flera mindre trädgårdar och uppdelade områden som tillsammans ger en varierande och lummig trädgårdsupplevelse.

Plantskolan

Här driver vi upp våra sommarblommor och grönsaksplantor inför varje säsong. Vi har ett litet produktionsväxthus och ett ”finväxthus” som vi har workshops och föreläsningar i.

Plantskolan bedriver sedan hösten 2017 inte längre försäljning av växter utan är bara till för att fylla Slottsträdgårdens behov.

Entrérabatten

Vintern 2019 togs pilhäcken som tidigare hägnat in plantskolan bort då den blivit rutten i botten och klippningen innebar ett arbetsmiljöproblem. Här finns nu i stället en idegranshäck som kommer att växa upp till samma höjd som häcken runt tematrädgårdarna och utgöra en lugn bakgrund till entrérabatten.

Entrérabattens färgskala går i toner från mörkaste svart över purpur och lila till silver och vitt. Då Slottsträdgårdens mest älskade växt är Euphorbia characias ssp. wulfenii (även känd som kaffesumpstörel eller daggtörel) valdes en törel som lämpar sig bättre för mindre trädgårdar till entrérabattens stjärna: Euphorbia amygdaloides ”Purpurea” (mandeltörel). Kransveronikans- och pimpinellens blomsterax vajar bakom runda kuddar av lavendel, eucalyptus, kryp- och vitmalört och vitgran. Här bjuds alla sinnen på upplevelser med doftande växter, varierande bladstrukturer och växter som kan väcka nyfikenhet. Design: Lina Hirsch.

Grönsaksfälten

Grönsaksfälten 1, 3 och 4 skiftar med innehåll från år till år. Ibland kan det vara tulpan- eller narcissusfestival, ibland snittblommor av olika slag eller så kan det vara grönsaker som är extra odlingsvärda. Allt för att informera och inspirera besökaren! Fält 2 är det Slottsträdgården Kafé som ansvarar för och de brukar fylla denna plats med fantastisk blomning under högsäsong.

Sinnenas trädgård

Bland olika dofter, färger, former och strukturer kan besökaren röra sig genom en trädgård designad för att tilltala alla våra sinnen. Örter och rosor väcker såväl luktsinnet som gamla minnen. Olika blad erbjuder taktila upplevelser där vissa känns ludna och andra sträva. Alla växter är anpassade efter olika ståndorter.

Det innebär att växterna är placerade på en plats där de ska kunna trivas som allra bäst. Som exempel står det växter i trädgårdens woodland som trivs bra i halvskugga under trädens kronor. I örtagården (de magra sandplanteringarna) står växter som trivs i full sol. Blomsterängen är planterad med inhemska annueller, gräs och även blomsterlök som tittar fram på våren.

I trädgården finns olika sittplatser. Vissa för de mer sociala mötena, som i ”Stranden”. Där kan besökaren njuta av den mjuka sanden under fötterna samtidigt som det fikas vid bordet med vänner och familj. I det lite mer undangömda ”Biblioteket” passar det sig fint att läsa en god bok, ha ett lugnt samtal med en vän eller bara vila.

Ängen

Brukas av många för picknick och lugna stunder bland surrande bin. På ängen växer gamla danska och skånska äppelsorter, päron och plommon. Ängen är också fullproppad med lökväxter och framför allt påsk- och pingstliljor!

Rosenträdgården

Blommar året runt, framförallt på våren då flera aklejasorter, iris och kejsarkronor står i flor under ett tak av blommande prydnadskörsbärsträd. Under sommaren lockar mängder av doftande gammaldags Austinrosor besökare att slå sig ner under träden som skänker skugga.

Praktrabatten

Den är 150 meter lång och fem meter bred. Den är uppbyggd kring tre huvudteman:

  • Den varma rabatten
  • Rosalila
  • Den lite halvskuggiga rabatten som vi kallar blommor och blad

De två förstnämnda är traditionella "mixed borders" med stora grupper av blommande perenner och inslag av buskar och tvååriga växter, medan den halvskuggiga rabatten har en mer informell struktur uppbyggd kring bladens färger och former. Inspiration har hämtats från engelska förebilder, men även Holland har tjänat som en stor inspirationskälla.

Övriga växtlistor

Kontakta oss

Slottsträdgården

sv