$left
$middle

Trädgårdar

Slottsträdgården består av flera mindre trädgårdar och uppdelade områden som tillsammans ger en varierande och lummig trädgårdsupplevelse.

Trädgårdar i Slottsträdgården

Foto: Ali Jehad

Plantskolan

Här driver vi upp våra sommarblommor och grönsaksplantor inför varje säsong. Vi har ett litet produktionsväxthus och ett ”finväxthus” som vi har workshops och föreläsningar i.

Plantskolan bedriver sedan hösten 2017 inte längre försäljning av växter utan är bara till för att fylla Slottsträdgårdens behov.

Entrérabatten

Vintern 2019 togs pilhäcken som tidigare hägnat in plantskolan bort då den blivit rutten i botten och klippningen innebar ett arbetsmiljöproblem. Här finns nu i stället en idegranshäck som kommer att växa upp till samma höjd som häcken runt tematrädgårdarna och utgöra en lugn bakgrund till entrérabatten.

Entrérabattens färgskala går i toner från mörkaste svart över purpur och lila till silver och vitt. Då Slottsträdgårdens mest älskade växt är Euphorbia characias ssp. wulfenii (även känd som kaffesumpstörel eller daggtörel) valdes en törel som lämpar sig bättre för mindre trädgårdar till entrérabattens stjärna: Euphorbia amygdaloides ”Purpurea” (mandeltörel). Kransveronikans- och pimpinellens blomsterax vajar bakom runda kuddar av lavendel, eucalyptus, kryp- och vitmalört och vitgran. Här bjuds alla sinnen på upplevelser med doftande växter, varierande bladstrukturer och växter som kan väcka nyfikenhet. Design: Lina Hirsch.

Grönsaksfälten

Grönsaksfälten 1, 3 och 4 skiftar med innehåll från år till år. Ibland kan det vara tulpan- eller narcissusfestival, ibland snittblommor av olika slag eller så kan det vara grönsaker som är extra odlingsvärda. Allt för att informera och inspirera besökaren! Fält 2 är det Slottsträdgården Kafé som ansvarar för och de brukar fylla denna plats med fantastisk blomning under högsäsong.

Skolträdgården

Skolträdgården är en plats skapad för barn där de på ett lekfullt sätt kan lära sig mer om växter, odling och djur i trädgården. Här finns både perenna- och ettåriga grönsaker, bärbuskar och örter.

I skolträdgården finns också en pollinatörsplantering, med växter som tilltalar pollinatörer extra mycket och blommar under en stor del av säsongen. När vi har möjlighet erbjuder vi skolklasser att delta i vårt pedagogiska odlingskoncept där de kan lära sig mer om natur och odling kopplat till läroplanen. Där kan de genom upplevelser för alla sinnen befästa teoretiska kunskaper inom naturkunskap, biologi och kemi och elever som har svårt att koncentrera sig i ett klassrum får en annan läromiljö för en stund.

I konceptet följer vi naturens säsonger och lär oss om jorden och dess viktiga invånare och följer växter från jord till bord. Vi avslutar med en skördefest där vi tillagar det vi odlar över öppen eld och barnen får berätta om vad de har lärt sig.

Ängen

Brukas av många för picknick och lugna stunder bland surrande bin. På ängen växer gamla danska och skånska äppelsorter, päron och plommon. Ängen är också fullproppad med lökväxter och framför allt påsk- och pingstliljor!

Rosenträdgården

Blommar året runt, framförallt på våren då flera aklejasorter, iris och kejsarkronor står i flor under ett tak av blommande prydnadskörsbärsträd. Under sommaren lockar mängder av doftande gammaldags Austinrosor besökare att slå sig ner under träden som skänker skugga.

Praktrabatten

Den är 150 meter lång och fem meter bred. Den är uppbyggd kring tre huvudteman:

  • Den varma rabatten
  • Rosalila
  • Den lite halvskuggiga rabatten som vi kallar blommor och blad

De två förstnämnda är traditionella "mixed borders" med stora grupper av blommande perenner och inslag av buskar och tvååriga växter, medan den halvskuggiga rabatten har en mer informell struktur uppbyggd kring bladens färger och former. Inspiration har hämtats från engelska förebilder, men även Holland har tjänat som en stor inspirationskälla.

Övriga växtlistor