$left
$middle

Svanen

I april 2019 sköts en svanhane i sitt bo av kommunens skyddsjägare i Malmö och händelsen gjorde många människor upprörda.

Foto: Marcus Marcusson / Malmö Museer.

Malmö Museer dokumenterar stora och små händelser i samtiden. I april 2019 sköts en svanhane i sitt bo av kommunens skyddsjägare i Malmö.

Svanen skyddade på ett aggressivt sätt parets bo där honan låg och ruvade på flera ägg. Svanhonan jagades kort därefter bort från sina ägg då honorna utan sin partner inte själva kan skydda boet.

Händelsen gjorde många människor upprörda. Gatukontoret fick hundratals protestmejl. En minnesplats skapades spontant vid parets bo. Vi på Malmö Museer tycker att svan-fenomenet är intressant som exempel på vår samtid.

Eftersom händelsen bedömdes att komma bli en minnesvärd representant för året 2019 dokumenterades under våren minnesplatsen över den skjutna svanen och aktiviteter på platsen.

Materialet har tagits hand om av Malmö Museers konservatorer som gjort rent och behandlat föremålen så att de kan förvaras under lång tid utan att förstöras. På så sätt kan de bli tillgängliga för allmänhet och framtida forskning.