$left
$middle

Flyktingdokumentationen

Malmö museum följde och dokumenterade under 3 år människor som flytt från kriget i Syrien, konflikter i Afghanistan och Iran. Vann "Årets dokumentation 2019".

Foto: Matso Pamucina och Andreas Nilsson / Malmö museum.

Det är starka berättelser och bilder som förmedlar känslor; rädsla, tålmodighet, uppgivenhet, medmänsklighet, kämpaglöd och värme. Museerna har fått in nya berättelser, viktiga vittnesmål, foton, filmer och föremål till arkiven och magasinen.

”Det var natt i Turkiet och vi hade gått långt och nått bergets fot. De var afghanska smugglare med pistoler. Vi tvekar när vi ser båten och alla människor. Jag bär bebin som är svårt hjärtsjuk på bröstet…Efter 30 minuter slocknade motorn. Vi står i vatten. Människor gråter. Båten åker sick -sack.”
/Ur intervju med familjen Basim från Irak.

Tusentals människor på flykt miste sina liv i havet, kvävdes i trånga lastbilar eller under båtdäcken. Flyktingströmmen 2015 och framåt är den största sedan andra världskriget.

Flyktingdokumentationen vann priset Årets samtidsdokumentation 2019. Vinnaren utses av DOSS – Dokumentation av Samtida Sverige.

Projektet är ett samarbete mellan de tre regionala museerna i Skåne och Lunds universitet.

Kontakta oss

sv