$left
$middle

Bakom dörrarna på Polishuset

Samtidsdokumentation över människorna som levde, upplevde och verkade på polishuset på Davidshall.

Foto: Johanna Rylander, Matso Pamucina och Matilda Thulin / Malmö museum.

Vad kan dörrarna berätta? I Malmö museums magasin finns två arrestdörrar från det nu nedlagda polishuset vid Davidshall. Bägge de insamlade dörrarna är översållade med klotter. Med startpunkt i dörrarna vävdes historien om polishuset fram.

”Tänk positivt, va lugn, be till Gud om förlåtelse o nåd”.

På ett ställe står det på kroatiska eller albanska: ”mos u dorzoni, burrac” – som skulle kunna översättas till ”ge inte upp, killar/män”.

På ett annat: ”Welcome to a weekend in real jail. Have a nice stay at the bottom and try to believe in democracy after that”.

Klottret på dörrarna ledde spåren vidare till personer som suttit frihetsberövade och till poliser som arbetat där.

En del av texterna har en självrannsakande och religiös karaktär. Det testade på tålamodet att sitta i arresten. Kanske fick en del tid att tänka på varför de var där, eller så skrev de budskap eller mantran, som skulle hjälpa dem att hålla humöret uppe:

Från polisinformanterna väckte dörrarna t ex minnen om vissa intagna, solskenshistorier om personer som vänt om från kriminalitet eller missbruk, och sorgliga historier där personer kanske förolyckats. Stundom fina minnen och stundom tragiska, vissa så tragiska att en informant menade att de satt sig i väggarna, som spöken.

Bakom dörrarna på Davidshall omfattar även en byggnadsantikvarisk dokumentation.

Kontakta oss

sv