Malmö stad
$left
$middle

Malmö tilldelas EU-medel för att ta ledartröjan i Europas klimatomställningsarbete

Malmö är en av EU-kommissionens 100 städer som ska gå före och visa vägen för hur städer kan ställa om och bli klimatneutrala till 2030. Nu har Malmö som en av tre svenska städer valts ut som pilotstad med särskilt finansiellt stöd för att kunna driva på arbetet ytterligare.

För Malmö innebär det att vi ska bryta ny mark och ta konkreta steg som verkligen knäcker utsläppskurvorna och därigenom visa vägen i klimatomställningen för andra städer. Som pilotstad tilldelas Malmö 15 miljoner kronor för genomförande av prioriterade klimatinsatser.

– Det är väldigt glädjande nyheter! Att Malmö nu får förtroendet att bli en av pilotstäderna är ett kvitto på vårt omställningsarbete och att vi ses som en förebild. Nu får vi finansiering för att verkligen visa vägen och det ger oss ännu större möjligheter att samarbeta med andra för att hitta nya lösningar och nå våra klimatmål, säger Rebecka Persson, miljödirektör i Malmö stad.

Malmös klimatomställning fokuserar på sju prioriterade områden där vi vet att kraftfulla insatser kan få stor effekt för både klimatet och samhället; Nettonollutsläpp för Malmö stads organisation, Klimatneutralt byggande, Elförsörjning, Uppvärmning, Cirkulär ekonomi, Mobilitet och Klimatsmart konsumtion. Nu arbetas det fram färdplaner inom respektive område med konkreta åtgärder för hur klimatmålen ska nås.

– Med stöd av finansiering från EU kan vi skapa ännu bättre förståelse för vilka investeringar som krävs för att ställa om och vi kan mobilisera ytterligare för att börja arbeta med åtgärderna i färdplanerna, säger Rebecca Persson.

En del av finansieringen kommer att gå till åtgärder för utsläppsminskningar kopplat till Sysavs kraftvärmeverk, som producerar el och fjärrvärme genom avfallsförbränning. Sysav står idag för cirka 25 % av växthusgasutsläppen i Malmö och har därför en avgörande roll i Malmös klimatomställning. Sysav har med stöd av Klimatomställning Malmö gjort en djupgående analys av utsläppen och identifierat möjliga lösningar för att nå sitt mål om att bli klimatpositiva till 2030. Det handlar främst om metoder för minimering av den fossila plasten i avfallsförbränningen och en utredning om lagring och infångning av koldioxid.

I arbetet som pilotstad kommer Malmö samarbeta med ett flertal aktörer, däribland forskningsinstitutet RISE och SEI (Stockholm Environment Institute) som är ledande kunskapspartners i omställningen. Tillsammans kommer vi stärka vår förmåga att identifiera prioriterade åtgärder för att accelerera klimatomställningen.

Fakta om NetZeroCities pilotprogram

52 städer har valts ut som pilotstäder i Europa, i Sverige är det Umeå, Uppsala och Malmö. Städerna blir nu del av ett tvåårigt EU-finansierat program – NetZeroCities pilotprogram. Syftet med pilotprogrammet är att ge städer stöd för att testa och genomföra innovativa metoder för snabb utfasning av fossila bränslen. I pilotprogrammet ingår också att dela med sig av lärdomar och visa vägen för andra städer i omställningen.

NetZeroCities driver missionen om 100 klimatneutrala och smarta städer, som syftar till att samordna och driva på Europas städers arbete med klimatomställning. Målet är minst 100 klimatneutrala och smarta städer fram till 2030 och att fler städer ska inspireras att följa efter för att bli klimatneutrala till senast 2050.

Malmö ska vara en föregångare i klimatarbetet och bidra till Parisavtalets 1,5-graders mål. Det ska bland annat ske genom att:

  • Minska utsläppen av växthusgaser i Malmö med 70 procent, exklusive kolsänkor
  • Malmö stads organisation ska ha nettonollutsläpp 2030
  • Konsumtionsbaserade utsläpp ska vara på god väg mot hållbara nivåer
  • Malmö helt ska försörjas av förnyelsebar och återvunnen energi
  • Malmö ska ha ett hållbart mobilitetssystem
sv