
Vård och omsorg
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen har ansvar för bistånd och insatser som riktar sig till äldre personer, vuxna med fysisk funktionsnedsättning och vuxna med somatisk sjukdom i Malmö stad. Vanligt förekommande insatser är hemtjänst, särskilt boende för äldre och dagverksamhet för personer med demenssjukdom.
Uppgifterna är hämtade januari 2025.
Antal brukare
I januari 2025 hade hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen totalt 10 489 brukare (inklusive brukare med endast trygghetslarm), varav 10 046 i kommunal regi och 443 i privat regi.
Antal medarbetare
Vården och omsorgen om äldre har behov av flera olika kompetenser och professioner. Av de totalt 5 538 månadsavlönade medarbetarna i januari 2025 är
- 424 sjuksköterskor
- 2 936 undersköterskor
- 949 vårdbiträden
- 126 biståndshandläggare
- 109 arbetsterapeuter
- 109 fysioterapeuter
Särskilda boenden
Särskilt boende för äldre är ett boende som kommunen tillhandahåller för personer som har behov av vård, omsorg och stöd dygnet runt. Majoriteten av de som bor på särskilt boende har behov av omfattande stöd och hjälp, ofta flera gånger per dygn.
Malmö stad driver 39 särskilda boenden i egen regi, men upphandlar även vid behov platser på särskilda boenden i privat regi.
Under januari 2025 bodde 1 865 brukare på Malmö stads särskilda boenden, varav 1 422 i kommunal regi och 443 i privat regi.
Hemtjänst och hemsjukvård
8 354 brukare tar emot insatser från hemtjänsten. Exempel på insatser är stöd med att städa och handla eller personlig omvårdnad så som stöd med att sköta sin hygien eller att förflytta sig.
2 738 patienter tar emot insatser från kommunal hälso- och sjukvård (hemsjukvård). Exempel på insatser är sårvård, inkontinensskydd, hjälp med injektioner, medicinering och rehabilitering.
Varje dag genomförs i genomsnitt cirka 15 000 besök av hemtjänst och hemsjukvård.
Förebyggande insatser
Hälsofrämjande och förebyggande insatser är viktiga för att individer ska bibehålla sin hälsa. Malmö stad har 10 öppna mötesplatser som ger en möjlighet för människor att träffas och delta i olika hälsofrämjande aktiviteter.
Andra insatser som kan förebygga ohälsa hos enskilda är ledsagning där personer som har en funktionsnedsättning får stöd i att delta i samhällslivet samt avlösning som innebär att anhörig eller närstående får tid för att göra någon egen aktivitet. I januari 2025 hade Malmö stad i genomsnitt 639 brukare med insatsen ledsagning och 56 brukare med insatsen avlösning.
Fixartjänst erbjuder servicetjänster i hemmet för att förebygga och undanröja risk för fallolyckor. IT-fixaren erbjuder enklare IT-stöd i hemmet. Under 2024 gjorde fixartjänst 3 394 besök och IT-fixaren 1 174 besök hos Malmöbor.
Malmö stad erbjuder även personer som fyller 80 år ett hembesök med hälsofrämjande samtal. Under 2024 genomfördes 817 sådana besök.
Dagverksamhet
Dagverksamhet för personer med demenssjukdom är en viktig insats för att personer med demenssjukdom ska få stimulans och bibehålla fysiska och psykiska förmågor. Insatsen kan även i vissa fall fungera som avlastning för närstående.
I januari 2025 hade Malmö stad 8 dagverksamheter och 164 brukare som beviljats insatsen.
Korttid och växelvård
Korttidsboende är ett tillfälligt boende för personer som har behov av vård eller rehabilitering efter sjukdom eller skada. Personer som blir beviljade korttidsplats har ofta ett omfattande omvårdnadsbehov under stora delar av dygnet som inte går att tillgodose i den enskildes hem. I januari 2025 har Malmö stad 3 korttidsboenden och 131 korttidsplatser som drivs i kommunal regi.
Växelvård är en återkommande planerad insats som syftar till att avlasta anhöriga som tar ett stort ansvar för omvårdnaden av en närstående i hemmet. Den närstående vistas växelvis på ett av kommunens växelvårdsboenden och i den egna bostaden. Malmö stad har 19 växelvårdsplatser.