Hygienisk verksamhet och solarium
Du som driver en verksamhet som erbjuder hygienisk, yrkesmässig behandling och använder stickande eller skärande verktyg, till exempel tatuering, öronhåltagning eller rakning av skägg, ska skicka in en anmälan till miljöförvaltningen. Har du en solarieverksamhet ska den också vara anmäld.
Anmäl hygienisk behandling till miljöförvaltningen
Anmälan ska skickas in minst sex veckor till miljöförvaltningen innan du startar eller marknadsför din verksamhet. Du riskerar annars att få en miljösanktionsavgift.
Anmälningsplikten gäller för alla hygieniska behandlingar där stickande eller skärande redskap används i direkt kontakt med hud eftersom den typen av verksamhet innebär en ökad risk för blodsmitta eller annan smitta.
Exempel på anmälningspliktiga hygieniska behandlingar
- Tatuering och kosmetisk tatuering (permanent make-up/microblading)
- Piercing
- Hijama/wet cupping
- Microneedling
- Lansetter
- Akupunktur
- Fotvård med stickande eller skärande verktyg
- Nagelvård med klippning av nagelband
- Barberare och frisör där rakblad eller trimmare används mot hud
- Öronhåltagning med kassett eller pistol.
Solarium
Solarier ska uppfylla strålskyddskrav. Har du en solarieverksamhet måste den vara anmäld hos miljöförvaltningen.
Estetiska injektionsbehandlingar
Om du erbjuder estetiska injektionsbehandlingar, till exempel fillers, ska du anmäla din verksamhet till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
Om du också utför andra hygieniska behandlingar, som microneedling eller hudvård med lansetter, behöver du anmäla det till miljöförvaltningen. Miljöförvaltningen i Malmö stad och IVO har då delat tillsynsansvar. Miljöförvaltningen kontrollerar den av din verksamhet som avser den hygieniska behandlingar som vi har tillsynsansvar för, men inte den del som avser estetiska injektionsbehandlingar.
Mer om anmälningsplikten
Flera verksamheter i samma lokal
Varje verksamhet (företag eller enskild firma) måste anmäla sin verksamhet. Om du har anställda i din verksamhet ingår de i din anmälan.
Du behöver anmäla din egen verksamhet även om lokalen redan används till hygienisk verksamhet. Du som tar över en lokal där det varit en annan hygienisk verksamhet måste också göra en anmälan.
Event och mässor
Om du planerar att arrangera ett event eller en mässa där det kommer erbjudas stickande eller skärande behandlingar i Malmö kommun, ska en anmälan skickas till miljöförvaltningen. Det är alltid arrangören som ska skicka in anmälan.
Ambulerande eller mobil hygienisk verksamhet
Om du ska ha en mobil verksamhet – exempelvis erbjuda hygienisk behandling på företag eller arbetsplatser, vid hembesök eller i husvagn/husbil – ska detta anmälas till varje kommun där behandlingen utförs.
Samma krav på allmän hygien, hantering och i förekommande fall rening av instrument eller användning av engångsmaterial gäller som för stationära verksamheter.
Anmäl eller meddela förändring i verksamheten
Om du driver en anmälningspliktig verksamhet och planerar att förända eller utöka verksamheten, till exempel flytta till annan lokal eller om det ska göras större lokalförändringar som till exempel ombyggnation eller tillbyggnader innebär detta i regel alltid anmälningsplikt. Du anmäler det till miljöförvaltningen antingen genom att använda anmälningsblanketten eller genom att e-posta till miljo@malmo.se. Tänk på att vissa ändringar eller utökningar kan innebära behov av tillsynsbesök, vilket kan medföra en avgift.
Exempel på förändringar som kräver en ny anmälan:
- Byte av lokal
- Större lokalförändringar
Exempel på förändringar som du ska informera och meddela miljöförvaltningen om:
- Byte av verksamhetsnamn eller organisationsnummer
- Byte av faktureringsadress eller postadress
- Ombyggnation: mindre lokalförändringar
- Information om lärlingar eller gästverksamhetsutövare
- Utbildningar i redan godkänd lokal
- Utökning med ny stickande eller skärande behandling.
Lokal för hygienisk verksamhet
En lokal som används för yrkesmässig hygienisk verksamhet bör placeras, utformas och skötas så att risken för olägenheter för människors hälsa begränsas. Det innebär bland annat att lokalen
- inte bör användas till annan verksamhet än sådan som den är avsedd för
- bör vara väl avskild, om den ligger i anslutning till annan verksamhet eller bostad
- bör vara utformad så att rengöring och desinfektion av såväl lokal som instrument underlättas
- bör vara utformad så att behandlingar med risk för blodsmitta kan utföras avskilt från andra typer av behandlingar, och
- bör ha en god luftkvalitet.
Avgifter
Anmälningsavgift för hygieniska behandlingsverksamheter
Alla som startar en hygienisk behandlingsverksamhet som är anmälningspliktig (skärande/stickande) ska betala en anmälningsavgift som varierar beroende på risk. När du anmäler din verksamhet behöver du betala en avgift till miljöförvaltningen. Hur stor avgiften bli beror på hur många timmar miljöförvaltningen behöver lägga på att handlägga ditt ärende. Du kan påverka avgiften genom att din anmälan är så komplett som möjligt.
Fasta anmälningsavgifter
Timantalet beräknas på antalet timmar som miljöförvaltningen gör tillsyn och handläggning. Handläggningstid är den sammanlagda tid som handläggaren på miljöförvaltningen har lagt på granskning, kommunikation, inspektion, resor, beslut och samråd.
- Piercing med nål (utom enbart öronhåltagning), tatuering, permanent make-up/up/microblading hijama samt övriga som inte anges nedan 10 520 kronor (8 timmar).
- Fotvård och öronhåltagning med nål 8 548 kr (6,5 timmar).
- Akupunktur och ansiktsbehandling med stickande/skärande verktyg 6 575 kronor (5 timmar).
Om det finns två verksamheter i lokalen som delar egenkontroll reduceras den fasta anmälningsavgift med 25 procent per verksamhet.
Om det finns tre eller fler verksamheter i lokalen som delar egenkontroll reduceras den fasta anmälningsavgift med 50procent per verksamhet.
Timavgift 2025
De verksamheter som använder stickande/skärande verktyg men där det generellt inte föreligger någon risk för blodsmitta (barberare, nagelvård, frisörer med rakblad, öronhåltagning med pistol) betalar ingen anmälningsavgift utan timdebiteras istället.
Timavgift för 2025 är samma som den var år 2024, det vill säga 1 315 krono. Den tas ut för varje påbörjad halvtimme handläggningstid.
Vi tar även timavgift för hantering av anmälan av event/mässa samt vissa ändringsanmälningar.
Årlig avgift
Du som driver verksamhet med tatuering, kosmetisk tatuering, hijama eller annan behandling som bedöms innebära en större risk, betalar en årlig tillsynsavgift.
Årsavgift 2025 är densamma som den var för 2024, 3 288 kronor.
Årsavgift börjar betalas året efter du har anmält din verksamhet.
Årsavgift tas inte ut för verksamheter som miljöförvaltningen bedömer innebär lägre risker, som verksamheter med fotvård, microneedling, akupunktur, barberare, manikyr, pedikyr och frisörer med rakblad etcetera. När miljöförvaltningen inspekterat dessa verksamheter tar vi istället en timavgift enligt Malmö stads taxa för handläggningstiden.
Egenkontroll för hygieniska verksamheter som är anmälningspliktiga
Du som driver en hygienisk verksamhet har ett ansvar att kontrollera din verksamhet. Detta för att minska riskerna för att sprida smitta och allergi till dina kunder, minska verksamhetens miljöpåverkan och öka säkerheten för både kunder och personal. Egenkontrollen med rutiner ska vara dokumenterad.
Egenkontroll för hygieniska verksamheter som inte är anmälningspliktiga
Verksamheter som inte använder stickande/skärande verktyg och därför inte är anmälningspliktiga – som till exempel frisörer (som inte använder stickande/skärande verktyg), laserbehandlare och massörer – omfattas också av miljöbalkens grundkrav på egenkontroll.
Hantering av riskavfall
Använder du i verksamheten skärande och stickande verktyg, till exempel skalpellblad och nålar, ska de hanteras separat som riskavfall. Riskavfall ska läggas i speciella avfallsburkar/godkända förpackningar. Burkarna ska alltid märkas med stickande/skärande.
Apotek ska inte ta emot farligt avfall/riskavfall från företag.
Beställ godkända avfallsburkar och förpackningar
På Sysav kan du beställa burkar och emballage som du använder för att slänga riskavfall som till exempel rakblad och andra skärande och stickande instrument.
Tillsynen av hygienisk verksamhet
Miljöförvaltningen har tillsyn över hygieniska verksamheter. Vi kontrollerar att verksamheten har en egenkontroll och följer sina rutiner med mera.
För dig som ska tatuera dig eller göra en annan hygienisk behandling
Om du ska tatuera dig, ta hål i öronen med mera, har vi här några tips.
Du kan tipsa miljöförvaltingen om du har ett klagomål om till exempel bristande hygien eller misstänker att någon utför en behandling som inte är anmäld till miljöförvaltningen.
Kontakta oss
Avdelningen för miljö- och hälsoskydd
- E-post:
- miljo@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 35 15
- Postadress:
- Avdelningen för miljö- och hälsoskydd Miljöförvaltningen 205 80 Malmö
- Besöksadress:
- Bergsgatan 17
- Besökstider:
- Vardagar klockan 09.00–12.00 och 13.00–15.30
Sidan senast uppdaterad: