Så här kan du minska spridning av mikroplast
Tillsammans behöver vi bidra till att minska mikroplaster i hav, sjöar och vattendrag. Här kan du läsa mer om vad vilka spridningskällor som finns och vad du kan göra för att minska mikroplastspridningen.
Mikroplast i vägtrafiken
Utsläpp av mikroplaster från vägtrafiken är den största källan till mikroplast av källor som kartlagts. Utsläpp av mikroplaster från vägtrafiken kan grovt delas in i tre kategorier: slitage av däck, vägmarkeringar och asfalt.
Vad kan du göra?
- Att gå, cykla eller åka kollektivt är det effektivaste sättet att minska spridningen av mikroplast från däckslitage. En minskad biltrafik ger även synergieffekter som förbättrad luftkvalitet och minskad klimatpåverkan.
- Fundera på om du behöver ha dubbdäck på din bil.
Mikroplast i kosmetiska produkter
Mikroplaster som finns i kosmetiska produkter och hygienartiklar läggs till i produkter för sin skrubbande effekt eller som utfyllnad och för att ge en bra konsistens. Plasten tillverkas i liten storlek och när de sköljs av följer de med avloppsvattnet till våra reningsverk. Via reningsverken kan mikroplasten spridas till hav, sjöar och vattendrag.
Vad kan du göra?
- Välj hygienprodukter och kosmetika utan mikroplast. Ord som polyethylene, polypropylene, polyethylene terephthalate, polymethyl methacrylate och nylon bland ingredienserna innebär det att produkten innehåller plast.
- Välj produkter märkta med Bra miljöval, Svanen, EU Ecolabel, Cosmos organic eller Nature.
Mikroplast och nedskräpning
Nedskräpning har bedömts vara en av de största källorna till mikroplast i miljön. Plasten sprids till vattenmiljön främst via dagvatten, slam och avloppsvatten. Den allra största delen av skräpet som hamnar i vattenmiljön kommer från landbaserade källor och mer än 50 procent av det är plast.
Vad kan du göra?
- Köp färre engångsartiklar
- Ta med en egen matlåda när du beställer take-away. Enligt livsmedelsverket är det inga problem men fråga om ditt favoritställe tycker det är okej att du tar med en låda.
- Släng skräp på rätt sätt
- Sortera plastförpackningar
Mikroplast i konstgräsplaner
En traditionell konstgräsplan innehåller små gummikulor som håller upp grässtråna, gummigranulat. Dessa är mikroplaster som är skadliga om de hamnar i naturen.
Vad kan du göra?
- Efter att ha vistats på en konstgräsplan kan du borsta av dig på angiven plats. Glöm inte att kolla igenom kläder och väska.
- Om du har fått hem granulat ska du slänga det i hushållssoporna och inte i toalett eller diskho.
- Undvik att leka i snöhögar som ligger i anslutning till konstgräsplaner. Denna snö innehåller ofta mikroplast i form av granulat som vi inte vill sprida till miljön.
- Om en fallskyddsyta s av platsgjutet granulat på till exempel en lekplat är trasig, felanmäl till kommunen och undvik att dra loss mikroplasten.
Mikroplast i textil
När du tvättar fleece och andra syntetkläder, som akryl och polyester, lossnar mikroplaster. Stora mängder åker genom filter och reningsverk och ut i haven. Att vädra och ta bort enstaka fläckar med våt trasa i stället för att tvätta funkar ofta.
Vad kan du göra?
- Tvätta mer sällan. Ofta kan det räcka med att vädra kläder och ta bort fläckar med en våt trasa.
- Tänk på att fylla upp tvättmaskinen och skippa sköljmedlet när du tvättar, då lossnar färre mikroplaster.
- De första fyra tvättarna av ett nytt plagg är värst, därför är det betydligt bättre att köpa begagnade kläder än nya.
- Välj kläder av naturmaterial.
- Lägg syntetplaggen i speciella tvättpåsar som fångar upp mikrofibrerna och dammsug upp luddet som fastnar i påsen.
Mikroplast i båtverksamhet
Färger som används vid underhåll av sjöfarts- och fritidsbåtar bidrar till förekomsten av mikroplaster. Även slitage av plasttampar och plastrep leder till spridningen av mikroplaster. Dessa källor bidrar till mikroplast som direkt når havsmiljön.
Vad kan du göra?
- Byt ut plasttampar och plastrep oftare för att minska slitaget och spridningen av mikroplaster.
- Välj tampar av hampa, bomull eller andra naturmaterial.
- Byt ut äldre bojar av cellplast till nya av bättre material.
- Använd båtborsttvätt, då slipper du tillsätta färg med kemikalier för att hålla båten fri från påväxt.
Mikroplast i målarfärg
90 procent av de färger vi använder idag innehåller plast. I snitt består en färgburk av 37 procent plast. Mycket av denna plast läcker ut i hav och vattendrag.
Vad kan du göra?
- Välja en färg som inte innehåller plast. Exempelvis linoljefärg.
- Tvätta penslarna på rätt sätt efter målning. Vattnet och behållaren som penslarna rengjorts i ska lämnas som farligt avfall.
- Sortera överbliven färg som farligt avfall på återvinningscentralen.
Sidan senast uppdaterad: