$left
$middle

Säg hej till Andrea, Malmös SchoolFood4Change-kock!

Andrea Razzaboni jobbar till vardags som kökskoordinator på Klagshamnskolan och representerar dessutom Malmö stad som SchoolFood4Change-kock.

Som SchoolFood4Change-kock kommer Andrea sprida kunskap från projektet till Malmös skolor och underlätta att idéer, pedagogiska modeller och erfarenheter från EU-nivå tas till vara på lokalt. Under projektet kommer han bland annat träffa representanter från andra deltagande städer och organisationer från hela Europa för att utbyta kunskaper, idéer och erfarenheter.

Hej Andrea! Vill du berätta lite om dig själv?

Hej! Jag heter Andrea och är 35 år gammal. Jag har två barn som är tre och sex år gamla. Jag jobbar som kökskoordinator på Klagshamnsskolan.

Jag är född och uppvuxen i Italien och tog examen från en kockskola i Milano för runt tio år sedan. 2013 flyttade jag till Malmö och började jobba på en italiensk restaurang i Köpenhamn. Efter det jobbade jag på en lunchrestaurang i Malmö.

Mat har alltid varit min passion, men innan jag tog examen från kockskolan jobbade jag även som idrottslärare för barn i förskoleåldern. Därför känns det toppen att nu jobba på en skola, en arbetsplats där jag både får laga mat och ha kontakt med elever samtidigt.

SchoolFood4Change kommer ge mig och andra kockar i Europa chansen att implementera en ny modell för matlagning i skolorna, med fokus på hållbarhet och god, hälsosam mat.

Hur kom du i kontakt med projektet SchoolFood4Change?

Jag hörde först om projektet när jag fick ett internt mejl som beskrev arbetsrollen ”SchoolFood4Change-kock”, och läste på om vad projektet handlade om. Jag har alltid varit intresserad i matproduktion och miljöpåverkan, och jag tror att vi som jobbar i skolkök har en väldigt viktig roll i att främja hållbara och hälsosamma matvanor. Därför sökte jag jobbet – och fick det!

Vad ser du själv fram emot mest med projektet och aktiviteterna kring det?

Jag ser fram emot att träffa alla som är involverade i projektet och att utbyta idéer med andra kockar och experter inom hållbar mat och relaterade fält. Jag är säker på att vi tillsammans kommer kunna skapa något som bidrar till positiv förändring.

Vad tror du kommer bli ditt största bidrag i att göra skolmaten mer hållbar, välsmakande och hälsosam?

Jag tror att mitt fokus kommer vara på att främja säsongsbaserad och lokal mat – att använda ingredienser som vi processar och konsumerar nästan direkt efter att de är skördade.

Utöver det så kommer jag prata med och motivera eleverna på skolan. Jag vill att de ska känna att de är en del av det här projektet. Vi gör det här för dem och deras framtid!

Intervjun publicerades först på schoolfood4change.eu.

sv