Reglemente för rådet för den nationella minoriteten romer
Malmö stads råd för den nationella minoriteten romer har inget självständigt beslutsmandat, utan är primärt ett dialogforum vad avser övergripande frågor som berör den romska befolkningens livsvillkor inom Malmö stad. Rådet kan få vissa uppdrag delegerade till sig från kommunstyrelsen.
Rådet är organisatoriskt knutet till kommunstyrelsen och samordnas av Romskt informations- och kunskapscenter (RlKC).
Sammansättning
Rådet består av romska och politiska ledamöter och ersättare. Antalet romska föreningar i Malmö avgör antalet romska ledamöter i rådet, varje förening ska erbjudas en plats. Vid val av ledamöter ska de romska ledamöterna utgöra majoritet i förhållande till politiska ledamöter.
Ordförande, andre vice ordförande, politiska ledamöter och politiska ersättare i rådet utses av kommunstyrelsen och ska bestå av en ledamot respektive en ersättare från varje politiskt parti representerat i kommunfullmäktige. Ordföranden och vice ordföranden väljs bland dessa. Både ordinarie ledamöter och ersättare kallas till rådets sammanträden.
Vice ordförande, romska ledamöter och romska ersättare utses av de romska föreningar som visat sitt intresse, processen samordnas av RIKC. Tillsättningsprocessen ska redovisas offentligt av RIKC. Både ordinarie ledamöter och ersättare kallas till rådets sammanträden.
Rådets ledamöter väljs för en period av fyra år. Mandatperioden räknas från den 1 januari året efter det år då allmänna val ägt rum. Rådet äger rätt att adjungera politiker och tjänstepersoner från berörda nämnder och förvaltningar. Rådet äger även rätt att adjungera representanter för organisationer som inte är representerade i rådet.
Rådets romska representanter
Bildandet och sammansättningen av rådet sker genom en process präglad av transparens, delaktighet och icke-diskriminering, varav detta reglemente är den del.
Grundläggande förutsättningar för att kunna utses som romsk representant i rådet
Ledamöter och ersättare i rådet utses av och från romska föreningar med säte i Malmö som uppfyller grundläggande demokratiska principer som beskrivs i ”Regler och riktlinjer för Malmö stads stöd till ideella föreningar och organisationer”. Ledamöter och ersättare ska vara folkbokförda i Malmö stad.
Processen med att utse representanter till rådet
Inför bildandet av rådet får medlemmar i romska föreningar och som är folkbokförda i Malmö möjlighet att anmäla intresse av att delta i rådet för att representera sin förening. Flera inom samma förening får anmäla intresse. RIKC ansvarar för att samtliga romska föreningar i Malmö informeras. Intresseanmälan lämnas till RIKC.
Statuter för att utse ordinarie ledamöter och ersättare i rådet
Den grundläggande representationsprincipen innebär att varje förening får en ordinarie ledamot. Varje förening har rätt att tillsätta en ersättare.
Arbetsformer
Rådet sammanträder fyra gånger per år. Utöver dessa sammanträden ska extra sammanträde hållas när ordförande eller 2/3 av ledamöterna begär detta.
Rådet har en ordförande och två vice ordförande. Rådet kan tillsätta ett arbetsutskott.
Ordföranden leder rådets sammanträden. Vid förfall för ordföranden inträder i dennes ställe andre vice ordföranden. Andre vice ordföranden ska biträda ordföranden i uppgiften att planera och leda sammanträdet i den mån ordföranden anser att det behövs. Rådets förste vice ordförande fyller endast en representativ funktion.
Adjungerade representanter har yttranderätt vid rådets sammanträden.
Kallelse till sammanträden ska vara skriftlig och skickas till ledamöter och ersättare senast 14 dagar före sammanträde. Kallelsen bör åtföljas av föredragningslista och i förekommande fall aktuella underlag för diskussioner.
Till rådet sammanträde kan aktuella tjänstepersoner inbjudas för föredragning och information. Vid sammanträde ska rådets diskussioner protokollföras och i förekommande fall expedieras till berörda beslutsfattare.
Rådet ansvarar med stöd av RIKC för planering och genomförande av en årlig konferens om kommungemensamma frågor av betydelse för den romska minoriteten i Malmö samt att uppmärksamma Förintelsens minnesdag den 27 januari och den officiella minnesdagen för Förintelsen av romer den 2 augusti.
Rådet ansvarar för en utbildningsinsats riktad till rådets medlemmar rörande minoritetslagstiftningen och romers situation i Malmö genomföras vid inledningen av mandatperioden. Utbildningsinsatsen genomförs med stöd av RIKC.
Sammanträdesarvoden utgår till ledamöter och ersättare enligt gällande bestämmelser för förtroendevalda i Malmö stad. Reseersättning utgår inte inom Malmö stad.
Reglementet ska utvärderas vid utgången av mandatperioden.
Kontaktinformation
Malmö stads kontaktcenter
- E-post:
- malmostad@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 10 00
- Telefontider:
- Vardagar 08.00–17.00
- Postadress:
- Malmö stad Malmö stads kontaktcenter 205 80 Malmö
- Länk till webbplats:
Sidan senast uppdaterad: