$left
$middle

Publicerad 2015-06-23 08:44

Senast uppdaterad 2015-06-26 15:09

När museet blev flyktingförläggning

Flyktingar i museets trapphall 1945. Foto: KW Gullers, 1945 © Nordiska museets bildbyrå

Utställningen I skuggan av kriget på Malmö Konstmuseum uppmärksammar ett antal konstnärer som var verksamma under andra världskriget. Deras verk berättar om en av de mörkaste perioderna i Europas historia, men även om en tid då museet förvandlades till flyktingförläggning.

Dåvarande museichefen Ernst Fischer tog den 27 april 1945 beslut om att ställa museets lokaler till förfogande för de kvinnor och män som räddats ur nazismens koncentrationsläger genom de vita bussarna.

Två av de som kom till Sverige var de polska konstnärerna Jadwiga Simon-Pietkiewicz och Maja Berezowska, som varit internerade i kvinnolägret Ravensbrück. Deras motiv i utställningen är hämtade från tiden i lägret och berättar om en tillvaro präglad av sjukdom, svält och död. Men mitt i all isolering och förtvivlan lyser det kamratskap som rådde mellan fångarna igenom.

I utställningen kan besökaren även beskåda Sven Xet Erixsons monumentala målning ”Flyktingar i Malmö Museum”, verk av den judiska exilkonstnären Lotte Laserstein och bilder från museet som flyktingförläggning 1945 av den legendariska fotografen KW Gullers.

Samtidigt visas utställningen Välkommen till Sverige på Malmö Museer. I den visas livsöden, fotografier och föremål från flyktingarna och de som hjälpte till, femton kortfilmer om flyktingar och överlevande, och en av de vita bussar som tog flyktingarna till Sverige.

sv