$left
$middle

Publicerad 2017-05-05 15:40

Senast uppdaterad 2017-05-05 15:54

Malmös femte fristadsgäst har anlänt

Wali Arian. Foto: Fredrik Elg

Foto: Fredrik Elg

Den afghanske tv-journalisten Wali Arian är den senaste stipendiaten i Malmö stads fristadsprogram. Efter rapportering om talibanernas övergrepp har hans liv svävat i fara flera gånger. Nu blir han Malmös femte fristadsgäst och kommer verka i Malmö under de två kommande åren.

Wali Arian var den förste afghanske tv-journalisten att rapportera om de systematiska övergrepp som talibanerna begick mot befolkningen i Kunduz-provinsen i Afghanistan 2015. Wali och hans uppdragsgivare Tolo News TV blev då måltavla för talibanernas attacker.

—Vid en av självmordsattackerna riktade mot tv-kanalens bilar mördades sju journalister och 25 övriga skadades. Efter det fick jag och min familj flytta flera gånger och leva på hemliga adresser, säger Wali.

Beslutet att på allvar söka sig från Afghanistan kom efter att hoten började riktas mot hans familj, och särskilt mot den fyraåriga dottern.

—Om det bara hade handlat om mig, hade det inte spelat någon roll, men jag kunde inte riskera familjens liv, säger Wali.Det har gått en månad sedan han och hans familj landade i Malmö och de verkar trivas i den nya hemstaden.

—Det känns otroligt att få vara en del av Malmös fristadsprogram. Jag kommer att fortsätta med journalistiken och engagera mig i olika kulturaktiviteter. Jag ser fram emot att ta del av vad Sverige har att erbjuda, säger Wali Arian.

Elisabeth Lundgren, kulturdirektör, välkomnar Wali Arian till fristadsprogrammet och inte minst till Malmös kulturliv.

—Det har rört sig om ett väldigt akut ärende. Redan i höstas hörde fristadsnätverket ICORN av sig och meddelade att de snabbt behövde hitta en plats åt Wali Arian, eftersom hoten var så överhängande mot honom och hans familj. Vi har ju två fristadsprogram i Malmö och hade just fått en plats ledig, så vi agerade snabbt. Fristadsprogrammet har utvecklats på ett väldigt bra sätt i Malmö, och vi har en god beredskap för den nya gästen och hans familj.