$left
$middle

Publicerad 2017-12-15 09:56

Senast uppdaterad 2017-12-15 10:39

Barnens Skulpturpark blir verklighet

Barn sitter och pysslar vid ett par bord. En vuxen står brevid och håller upp två teckningar i luften med blicken riktad mot barnen.

Barnens skulpturpark kommer att bli verklighet. Den sista pusselbiten är nu på plats och redan i januari påbörjas arbetet.

Nu har Allmänna Arvsfonden beviljat medel för projektet Barnens skulpturpark i Rosengård, och med det är den sista pusselbiten på plats. Redan i januari startar arbetet på allvar.

Det är nu tre år sedan idén till Barnens Skulpturpark föddes. Fröet till ett projekt som innebär att Herrgården i Rosengård inom ett och ett halvt år kommer att börja fyllas med offentlig konst, skapad av barnen själva tillsammans med utvalda konstnärer. Hela vägen från idéstadiet till färdiga skulpturer.

Bakom projektet står Drömmarnas Hus tillsammans med kulturförvaltningens offkonstgrupp och gatukontoret i Malmö stad. Stöd kommer också från Allmänna Arvsfonden och Malmö Förskönings- och planteringsförening.

– Vi har varit så många som har varit involverade detta, att det nu blir verklighet känns fantastiskt, säger Lotta Lundgren, verksamhetsledare och vd på Drömmarnas Hus.

Barnen tar plats

I januari startar arbetet med att rekrytera den första gruppen barn och konstnärer. Samtidigt påbörjas sökandet efter en lämplig plats på offentlig mark i Herrgården där verken kan placeras. Barnen kommer sedan att arbeta sida vid sida med konstnärerna hela vägen fram till invigningen. Barnen har dessutom majoritet i projektets styrgrupp, allt för att de ungas perspektiv ska sättas i första rummet.

I uppdraget från Allmänna Arvsfonden ingår också att ta fram en metodutveckling. Om projektet faller väl ut skall det finnas en möjlighet för andra kommuner att följa efter. Redan nu har till exempel Finland visat intresse.

Till Sommaren 2019 väntas de första skulpturerna vara klara.

 

sv