$left
$middle

Sociala obligationer

Sedan våren 2023 arbetar Malmö stad aktivt med att identifiera investeringar som möter stadens nyupprättade ramverk för sociala obligationer. Arbetet syftar till att möta sociala utmaningar och stärka hållbarhetsarbetet.

Kriterier för socialt hållbar utveckling

Enligt Malmö stads ramverk för sociala obligationer syftar en socialt hållbar investering till att förebygga, motverka, minska eller lösa en specifik och avgränsad social utmaning för en eller flera utsatta målgrupper. Genom att förbättra livsvillkoren för dessa grupper kan investeringarna bidra till ökad jämlikhet och ökad livskvalitet för Malmöborna.

Ramverket för sociala obligationer tar avstamp i Principer för sociala obligationer (SBP) 2021 som har upprättats av International Capital Market Association (ICMA). Investeringarna ska utöver att uppfylla de i ramverket beslutade nio grundläggande kriterierna även rymmas inom någon av de fyra investeringskategorier som adresserar Malmös mer specifika sociala utmaningar:

  • Hållbara livsmiljöer
  • Hälsa, kultur och fritid
  • Arbete och utbildning
  • Inkludering, tillit och integration

För att möta ramverkets krav ska investeringarna möta Malmös utmaningar antingen genom utformningen av den fysiska miljön eller genom att koppla sociala insatser som går utöver den grundverksamhet som bedrivs i liknande miljöer till investeringen.

Hållbara obligationer för arbetet med FNs globala mål

Ramverket för sociala obligationer kompletterar Malmö stads ramverk för gröna obligationer genom att rikta in sig på de av Agenda 2030:s globala mål som det gröna ramverket inte träffar. Tillsammans bidrar de båda ramverken till att visa hur Malmö stads investeringar bidrar till samtliga globala mål. Utgångspunkten är att alla Malmöbor ska ta del av utvecklingen och att klyftorna ska minska enligt Agenda 2030s centrala princip att ingen ska lämnas utanför.

Second opinion

I enlighet med ICMA:s principer för sociala obligationer har företaget Sustainalytics genomfört en granskning (second opinion) av Malmö stads ramverk för sociala obligationer. Den övergripande bedömningen är att Malmö stad är väl positionerat för att emittera sociala obligationer och att Malmö stads ramverk för sociala obligationer är robust, transparent och i linje med de fyra kärnkomponenterna i Social Bond Principles 2021.

Dokumentet kan beställas via mejl till internbanken@malmo.se.

Bakgrund

2020 beslutade kommunfullmäktige att låta kommunstyrelsen möjliggöra upplåning via sociala obligationer. Våren 2023 godkände Malmö stads sociala finansieringskommitté ramverket för sociala obligationer.

Hösten 2023 pågår arbetet med hur möjliga sociala investeringar kan identifieras och prövas av den sociala finansieringskommittén samt hur godkända investeringar ska följas upp.

Kontaktinformation

Malmö stads kontaktcenter

Telefon:
040-34 10 00
Telefontider:
Vardagar 08.00–17.00
Postadress:
205 80 Malmö
sv